Creatorul Hollywood-ului Transilvan, celebrat la TIFF

Creatorul Hollywood-ului Transilvan, celebrat la TIFF

Evenimentul este dedicat actorului, scenaristului și regizorului Jeno Janovics, cel care a pus Clujul şi Transilvania pe harta mondială a filmului mut.

Evenimentul "Jeno Janovics - Geniul clujean al filmului" se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 31 mai - 9 iunie şi este dedicat personalităţii creatorul Hollywood-ului Transilvan, o figură remarcabilă a vieţii culturale de la noi, care a pus Clujul şi Transilvania pe harta mondială a filmului mut în perioada 1913-1920.

Promenada pe cele patru studiouri de film, create de el acum un secol, reprezintă o invitație adresată tuturor clujenilor şi participanţilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de a redescoperi un proiect de vis care şi-a pus amprenta asupra identităţii acestui oraş.

Este şi motivul pentru care Janovics şi echipa sa, alături de care a reuşit să creeze cele 66 de filme difuzate în toată lumea, merită un tribut de preţuire, respect, şi fireşte un loc de cinste în galeria monştrilor sacri ai filmului mut.

Evenimentul îşi propune trei momente distincte:

Vernisaj: 1 iunie, ora 17:00 - Expoziţia "Promenada viselor: Jeno Janovics - Geniul clujean al filmului" în care puteţi descoperi sau redescoperi povestea fascinantă a vieţii şi activităţii sale, având ocazia de a urca din nou pe platourile de filmare de acum un secol. Acolo, alături de stelele filmului ardelean de altădată, vă puteţi conecta la farmecul unei epoci de neuitat, atunci când oraşul de pe Someş a devenit el însuşi un imens platou de filmare.
Locaţie: Muzeul Naţional de Artă 

5 iunie, ora 16:00 - Conferinţă: "Jeno Janovics - Geniul clujean al filmului", unde istorici şi specialişti consacraţi din lumea filmului vor vorbi despre semnificaţia şi importanţa filmelor create de către Janovics, respectiv promovarea filmului ca instrument util în procesul fundamental de culturalizare şi ridicare morală a societăţii de altădată.
Locaţie: Lounge TIFF, Piaţa Unirii

7 iunie, ora 19:30 - Proiecţie de film: "Grozăvia lumii" (1920), un film tulburător, dar instructiv, în fapt o veritabilă capodoperă a creaţiei lui Janovics, unul dintre puţinele filme care s-au mai păstrat până în zilele noastre.
Locaţie: Biserica Piaristă, Str. Universităţii

Cercetarea s-a desfăşurat timp de doi ani, atât în arhive private externe, cât şi cadrul arhivei Societăţii Muzeului Ardelean. Graţie materialului documentar păstrat acolo s-a putut reconstitui povestea unică a unui om şi a unui vis care, în timp, a devenit o frumoasă realitate. Pentru mai multe detalii despre Transylvania Connections, accesaţi urmatorul LINK.

Loading...
Etichete
Comenteaza