Cum va arăta Turnul Pompierilor după reabilitare FOTO

Cum va arăta Turnul Pompierilor după reabilitare FOTO
Turnul Pompierilor va fi reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR). Premiile puse la bătaie depăşesc suma totală de 88.000 de euro. Câştigătorii au fost anunţaţi sâmbătă seara, în prezenţa juriului competiţiei: arhitecţii Ligia Subțirică, Șerban Țigănaș, Szabolcs Guttman, Ionuț Radu Filip, Irina Meliță, Oana Bogdan și Adrian Hagiu și Florin Moroșanu, directorul Casei Municipale de Cultură. În urma selecţiei, au fost evaluate 25 de proiecte.

Aşadar, premiul I - reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care se cifrează la 365.823 de lei a fost câştigat de proiectul care a intrat în concurs cu numărul 70, semnat de Vlad Sebastian Rusu şi Silviu Olănescu. Conform planşelor, o oglintă gigantică va fi montată în acoperiş.

 

Image and video hosting by TinyPic

"Acest proiect realizează un echilibru rafinat la toate cerinţele de concurs. Funcţia simbolică a acestuia, prin metamorfozarea siluetei turnului, este subtilă şi contemporană, adoptând o vârstă a prezentului în concomitent cu o invitaţie pentru viitor prin oferta pe care o face pe platforma superioară de a găzdui instalaţii artistice temporare şi evenimente diverse. Turnul intră astfel în dialog cu oraşul, devenind un turn al artelor. Se transformă într-o scenă pentru evenimente artistice. Placa superioară a turnului oglindeşte lumea de dedesubt. La nivelul solului, proiectul adaugă o nouă calitate sugerând o cuplare cu clădirile adiacente şi realizând o trecere între vechile intra şi extra muros printr-un mic spaţiu public sub forma unei curţi", a explicat arhitecta Ligia Subțirică.

Locul 2 a fost câştigat de proiectul cu numărul de concurs 50 - 22.000 lei. "Simplu, dar puternic. O pilă de beton, de sus până jos în turn. Este singurul proiect care extinde spaţiul şi în subteran, cu un nivel". 

Image and video hosting by TinyPic

Locul 3 a mers către planşa cu numărul de concurs 73 - 13.000 lei. "Un proiect extrem de sofisticat, ce pune în discuţie tema patrimoniului cultural. A monumentelor istorice. Păstrează structura anilor '60". 

Image and video hosting by TinyPic

„Decizia de a oferi un viitor unui monument istoric al Clujului prin intermediul unui concurs de soluții este o practică europeană care asigură obținerea unui rezultat final prin selecție valorică reală. Este o procedură care aduce beneficii atât orașului, cât și profesioniștilor. Sperăm ca această inițiativă să se permanentizeze și să se răspândească la nivel național, demonstrând capacitatea Clujului de a invova în dezvoltarea urbană sustenabilă", a declarat Dan Clinci, consultant tehnic al proiectului.

Provocarea concursului a fost de a identifica soluția cea mai bună care să pună în valoare partea istorică a Turnului, dar și să îl revitalizeze prin ameliorarea existentului și eventuala completare a acestuia. Astfel, baza Turnului este reprezentată de unul din turnurile de intrare în incinta fortificată a orașului, construită în secolul XV, în timp ce al doilea segment este reprezentat de o construcție neoclasică de secol XIX. Vârful turnului actual este ocupat de o piramidă din tâmplările de metal și învelitoare de sticlă, care este într-un stadiu avansat de degradare. S-a considerat oportună completarea celor două părți istorice, construite la distanță de patru sute de ani, cu un element relevant pentru arhitectura secolului XXI, Turnul devenind astfel, un simbol al vârstelor orașului, motiv pentru care numele concursului este „Turnul celor Trei Vârste".

De asemenea, prin acest proiect se va reabilita și pietonaliza strada Tipografiei, pe zona din jurul Turnului. Expoziția tuturor proiectelor din concurs va putea fi vizitată până în 16 februarie 2017, pe strada Iuliu Maniu, nr.4.

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de "Poarta Mică din ulița Săpunului". Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului. Această poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.

Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului. 

Acesta nu este singurul concurs de soluţii pornit de municipalitate şi OAR. Sunt sau vor fi în derulare competiţii pentru reabilitarea malurilor Someşului, modernizarea Pieţei Lucian Blaga şi a străzilor Napoca şi Eroilor, pentru pietonalizarea străzii Kogălniceanu şi pentru amenajarea unui Teatru de vară pe Cetăţuie.

Loading...
Comenteaza