Două muzee din Cluj, în prestigiosul Ghid Michelin

Două muzee din Cluj, în prestigiosul Ghid Michelin
| Foto: Arhiva

Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul de Artă Cluj-Napoca au fost evaluate favorabil de către experții Michelin care au decis să le includă în renumitul ghid, atribuindu-le două stele. 

Așezămintele muzeale clujene se numără printre cele doar 12 muzee din România selecționate pentru a fi introduse în paginile celebrului almanah anual dedicat turismului și gastronomiei Ghidul Michelin. Muzeul Etnografic este recomandat pentru colecțiile sale importante și pentru expunerea sa modernă, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase muzee de acest tip din România.

Atenția este concentrată asupra expunerii tematice, structurată pe ocupațiile principale, dar și pe deosebita colecție de costume tradiționale din diferite colțuri ale țării. De cealaltă parte, Palatul Banffy, edificiu ce găzduiește întreaga zestre de picturi, repere grafice și de artă decorativă a Muzeului de Artă, impresionează prin arhitectura sa, având statutul de cel mai important monument baroc din România.

Anual, numărul celor care trec pragul celor două instituții muzeale clujene este într-o continuă creștere. În anul 2018, 67.000 de vizitatori din întreaga lume au admirat valoroasele exponate găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în timp ce 64.000 de persoane au trecut pragul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

În topul alcătuit de specialiștii din domeniu au fost cuprinse alte 10 muzee din România: trei din București - Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti; două din Sibiu - Muzeul Astra și Muzeul Național Brukenthal; două din Sighetu Marmației - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Muzeul Satului Maramureșean; unul din Baia Mare - Muzeul de Istorie; unul din Constanța - Muzeul de Istorie si Arheologie, și unul din Iași - Palatul Culturii, structură care găzduiește de fapt patru importante muzee la un loc.

Loading...
Comenteaza