Fotografii cu bunici, bunici cu fotografii la Turnul Croitorilor

Fotografii cu bunici, bunici cu fotografii la Turnul Croitorilor
O spectaculoasă expoziţie de fotografie, intitulată “Memorie, martor, metaforă şi magie”, a Monicăi Hrincă, a fost vernisată ieri după-amiază.

 Câţiva bătrânei de la ţară, cu figuri senine, dar neutre, ţin în mâini nişte fotografii vechi, cu copii, grupuri de oameni sau tinere fete. Acestea sunt “personajele” expoziţiei de fotografie a artistei Monica Hrincă, vernisată ieri la Turnul Croitorilor. Monica propune un proiect special, atent conceput şi ingenios articulat, în care aceiaşi “eroi” apar în fotografii pe suporturi diferite, cu efect special.

 

Tânăra fotografă construieşte un eveniment artistic în care portretul, adică imaginea-martor evocată în titlu, poartă cu sine memoria, construind astfel metafora şi magia amintirii. Bunicii şi bunicile din aceste imagini, ei înşişi depozitari ai amintirilor unei vieţi, arată privitorilor alte imagini, alte fărâme de memorie, şi mai vechi, întruchipând alte vieţi.

 

Un băieţel în pantaloni scurţi, un grup de oameni care “pozează” pentru un tablou de familie sau o femeie aşezată pe un scaun, lângă o vază cu flori mari alcătuiesc galeria personajelor din fundal, personaje reale, dar înceţoşate, precum fotografiile în care apar, de trecerea anilor. Eroii din fotografiile Monicăi nu râd, dar nu sunt nici trişti. Ei sunt nişte semne ale vieţii, nişte martori, aşadar, au expresia neutră, “pozează”, au conştiinţa semnificaţiei imaginii în care vor apărea. Legătura dintre trecut şi prezent e făcută de vechile fotografii ţinute în mâini de oamenii de azi. Compoziţia lucrărilor realizează legătura cu viitorul, pentru că oricine priveşte aceste imagini devine un martor la rândul său.

 

Expoziţia propune trei “versiuni” ale imaginilor. Acestea există pe format mare, în culori, la baza lor fiind amplasată întreaga serie a fotografiilor. Se creează astfel unitatea întregului proiect, “comunitatea” personajelor din imaginile Monicăi. Aceeaşi idee de comunitate apare şi în puzderia de fotografii pe suport de lemn, agăţate la marginea sălii de expoziţie, ca un fel de “album” inedit. Fotografiile apar şi sub formă de fotogravuri, reproducând “serial” imaginile originare.

 

Conform autoarei, imaginile au fost făcute în satul Griviţa din Botoşani, unde locuiesc bunicii săi. “Memorie, martor, metaforă şi magie” este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente fotografice recente la Cluj. Bogăţia sugestiilor şi gama de semnificaţii ale temei aparent “simple” propuse de Monica Hrincă îl recomandă tuturor celor care vor să-şi vadă în aceste fotografii propria memorie. Expoziţia de la Turnul Croitorilor poate fi vizitată de luni până vineri între orele 9.00-17.00, sâmbătă, de la 10.00 la 17.00 şi duminică, de la 10.00 la 14.00, până în 30 aprilie. Intrarea este liberă.

 

Fotografia ca pasiune

 

Monica Hrincă s-a născut în 1985, la Oradea. Şi-a făcut studiile la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, unde şi-a susţinut şi masteratul. A început să facă fotografie încă din clasa a 9-a, iar după doi ani a fost premiată la Concursul Naţional LicArt.

 

Anul trecut a obţinut Premiul I la Concursul Naţional “Fotografia – document etnografic” şi Trofeul “Carol Popp de Szathmary” la Cluj. A participat la numeroase expoziţii de grup şi a avut burse de studiu în Slovacia şi Polonia.

 

Loading...
Comenteaza