Încep Zilele Filmului Maghiar la Cluj

Încep Zilele Filmului Maghiar la Cluj
Filmtettfeszt va avea loc atât în Cluj-Napoca, la cinema Victoria și la Universitatea Sapientia, precum și în localitățile Săvădisla și Mera, în perioada 4-8 octombrie.

În cadrul festivalului vor rula 12 lungmetraje, dar și documentare, scurtmetraje, precum și filme de animație adresate copiilor. În acest an, Filmtettfeszt are numeroși invitați din echipele care au participat la realizarea lungmetrajelor, astfel că, la finalul proiecțiilor, publicul va avea parte sesiuni de întrebări și răspunsuri (traduse în limba română) alături de aceștia.

În deschiderea Zilelor Filmului Maghiar, care va avea loc miercuri, 4 octombrie, la ora 17:30, la Cinema Victoria, va rula filmul "Kojot", regizat de Kostyál Márk, producție care vorbește despre o luptă dură pentru pământ, pentru familie, pentru viață, pentru viitor și mai ales despre o luptă cu sine însuși a protagonistului principal.

Duminică, 6 octombrie, după gala de închidere a festivalului, de la ora 18:30 va putea fi vizionat, în premieră în România, filmul "Brazilienii", regizat de Rohonyi Gábor și M. Kiss Csaba - „un film în spiritul lui Kusturica, o poveste optimistă despre depășirea prejudecăților și despre provocările de zi cu zi ale relațiilor între maghiari și romi" (filmtett.ro).

„Începând din a doua jumătate a lunii octombrie, producția Brazilienii va rula în cinematografe din mai multe orașe din Transilvania, iar distribuția este realizată de Asociația Filmtett", a precizat Zágoni Bálint, managerul Asociației Filmtett.

Pentru al doilea an consecutiv vor avea loc și proiecții speciale în două localități din apropierea Clujului: la Mera (vineri, 6 octombrie, ora 19:00, Casa de Cultură) și la Săvădisla (sâmbătă, 7 octombrie, ora 19:30, Casa de Cultură). Evenimentele vor avea loc în parteneriat cu proiectul Cinemobilul.

Tudor Baciu, inițiatorul acestui cinema mobil, călătorește prin țară cu o tehnică minimă necesară și cu filme bune, pentru a le oferi bucuria de a vedea un film împreună celor care trăiesc în localități unde nu a existat niciodată un cinematograf.

Un alt punct important din programul festivalului este competiția Filmgalopp, care, pentru prima dată în acest an, este adresată documentarelor maghiare din Transilvania. În cadrul competiției sunt înscrise șapte producții care vor putea fi vizionate și votate online pe parcursul festivalului, pe websiteul oficial al evenimentului - www.zilelefilmuluimaghiar.ro.

Loading...
Comenteaza