Johann Strauss Ensemble aduce magia Crăciunului la Cluj. Cât costă biletele

Johann Strauss Ensemble aduce magia Crăciunului la  Cluj. Cât costă biletele

Ansamblul artistic din componența căruia fac parte unii dintre cei mai talentați muzicieni din Austria revine pe scena Operei Naţionale din Cluj cu concertul "Vienna Magic – Christmas Edition".

Programul muzical va cuprinde lucrări muzicale celebre, ce aparțin marilor compozitori Johann Strauss I și II, compoziții de Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Lehar, Karl Komzak, Julius Fucik,  dar și teme de Crăciun compuse de Johann Sebastian Bach. 

Pentru a se apropia cât mai mult de farmecul muzical autentic straussian, artiștii se remarcă prin abordarea stilului Stehgeiger. Acest lucru se referă la dublul rol al concertmaestrului, el fiind în același timp dirijor și solist.

Această tehnică a fost folosită de Johann Strauss cu scopul de a se apropia de spectator, de a sparge barierele dintre orchestră și public. Dirijorul ansamblului, Russell McGregor, va cânta la o vioară fabricată în 1697 de către Carlo Giuseppe Testore, “sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Concertul de la Cluj-Napoca va avea loc în 12 decembrie, la ora 19:00. Biletele rămase disponibile mai pot fi procurate online prin www.bilete.ro, www.ticketnet.ro și www.biletmaster.ro precum și de la agenția teatrală. Prețurile biletelor variază în funcție de categoria de loc, după cum urmează: categoria III – 80 lei, categoria II – 120 lei și categoria I -150 lei.

Istoria orchestrei JSE începe în 1985, când a fost fondată de către membri ai Bruckner Orchester din Linz. Grupul lucrează de atunci fără întrerupere la perfecționarea sunetului și a stilului, adăugând piese noi și inovatoare repertoriului standard.

Orchestra îi datorează o mare parte din evoluția profesională violonistului și dirijorului Russell McGregor, care s-a alăturat ansamblului în 2004. Respectând tradiția concertelor Strauss din secolul XIX, acesta dirijează în stilul Stehgeiger, adică din poziția de solist.

McGregor s-a născut în Oxford, dar a crescut în Melbourne (Australia), unde la 7 ani a început să studieze vioara. Din 1992 locuiește în Viena, iar din 1997 este concertmaestru și dirijor al orchestrei Palatului Schöbrunn. Încă de la început, JSE a încercat să își dezvolte repertoriul într-un mod care combină numeroasele lucrări muzicale ale familiei Strauss cu compoziții noi.

Orchestra acordă o importanță specială neutralizării tendinței de comercializare care este din ce în ce mai des asociată cu muzica vieneză. Faptul că sediul său principal se află în Linz joacă un rol crucial în definirea personalității ansamblului, permițându-i să combine stilul muzical al Austriei Superioare cu magia Vienei.

Orchestra propune des colaborări unora dintre cei mai buni compozitori contemporani, special pentru a fi interpretate de JSE. Printre compozițiile deja realizate se numără aranjamente de Roland Neuwirth și Guido Mancusi, și piese de Werner Steinmetz și Manfred Kammerhofer.

Loading...
Comenteaza