Lucrări de Brahms şi Beethoven, pe scena Filarmonicii din Cluj

Lucrări de Brahms şi Beethoven, pe scena Filarmonicii din Cluj
| Foto: Arhiva

Programul de vineri, 18 ianuarie, aduce pe scena Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj lucrări de Johannes Brahms şi de Ludwig van Beethoven. 

"Schickalslied (Cântecul destinului), op. 54", de Johannes Brahms, a fost compus pe poemul "Cântecul de ursită al lui Hyperion", de Friedrich Hölderlin, iar tema centrală este opoziţia dintre fericirile cereşti şi frământările lumii reale a oamenilor.

Următoarea lucrare din program, "Uvertura tragică, op. 81", este mărturie a interesului lui Brahms pentru tragediile lui Sofocle şi dramele lui Goethe şi Shakespeare. Astfel, Brahms omagiază muzical acest gen literar şi spiritul său, lucru firesc dacă ţinem cont că Germania literară a acelor vremuri era puternic influenţată de celebrul volum "Naşterea tragediei", de Friedrich Nietzsche.

Echilibrul muzical este atins printr-o altă lucrare pentru cor mixt şi orchestră (ultima scrisă de Brahms), "Gesang der Parzen (Cântecul ursitoarelor), op. 89", ce readuce tema destinului care l-a fascinat pe compozitor pe tot parcursul vieţii sale. Această piesă, interpretată pentru prima dată la Cluj (după ce a fost cântată de Corul Filarmonicii anul trecut, în compania Orchestrei Simfonice din Singapore), este bazată pe un text din "Ifigenia în Taurida", de Goethe, ea însăşi o repovestire a tragediei greceşti a lui Euripide.

Atmosfera mai întunecată a primei părţi a concertului va fi contrabalansată de "Concertul nr. 5 pentru pian, în Mi bemol major", de Ludwig van Beethoven, una dintre cele mai iubite lucrări din istoria muzicii. Supranumit "Imperialul", concertul se distinge prin caracterul său eroic şi maiestuos şi prin scriitura pianistică de o strălucire neegalată la acel moment.

Concertul Filarmonicii din Cluj va avea loc de la ora 19:00, la Colegiul Academic. 

Loading...
Etichete
Comenteaza