Lumea satului transilvan, salvată de un britanic

Lumea satului transilvan, salvată de un britanic
Lumea fascinantă a ruralului transilvănean interbelic este imortalizată în poze inedite de aventurierul britanic Denis Galloway.

Acestea sunt expuse luna aceasta la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

O expoziţie cu fotografii realizate acum 80 de ani este găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Fotografiile reprezintă portul, în special cel al femeilor din perioada interbelică, din zona Transilvaniei, iar unele fotografii ilustrează şi portul din  nordul Moldovei. Fotografiile au fost efectuate de aventurierul britanic Denis Galloway în perioada 1927-1935.

 

în fotografii au fost surprinse imagini care se referă la diferite ocupaţii ale locuitorilor acelor zone, dar şi la obiceiuri legate de viaţa omului şi la obiceiuri de peste an. în acele timpuri, fotografiile se făceau pe plăci de sticlă. Muzeul Etnografic al Transilvaniei a intrat în posesia lor în anul 1951, atunci când a cumpărat plăcile respective; acestea nu au mai fost expuse până în prezent în altă parte.

Instantanee de iarnă, ţărani la coasă, portrete de mare sensibilitate cu lucrători la câmp, femei în vârstă, obiceiul făcutului pâinii - toată acea lume care acum a dispărut, lumea rurală interbelică este imortalizată cu un talent fotografic cert de Galloway.

“Chiar dacă pozele nu acoperă arealul judeţului Cluj, ele spun mult şi despre lumea ţărănească ce exista în acea perioadă în Cluj. Sunt poze tipice pentru acea perioadă, de o calitate artistică certă. E mare lucru că am reuşit să le salvăm”, spune Simona Munteanu, directoarea Muzeului Etnografic Cluj.

 

Britanicul a pozat la Pădureni, în 1929, Ţara Haţegului, Chizătău, în Banat, apoi la Stana în Sălaj.  El a făcut pozele pentru Muzeul Etnografic. Din 1930, legătura dintre instituţie şi artistul britanic îşi pierde din intensitate. Galloway revine sporadic la muzeu cu negative, obiecte colectate în diferite zone explorate anterior sau nou descoperite.

 

în 25 mai 1950 reia ultima dată contactul  cu muzeul, pentru a lăsa acestuia negativele pe care le mai avea în posesie, şi la 72 de ani se întoarce în Anglia. în 1953 este ales membru al Societăţii Britanice de Folclor.

 

Britanicul era conştient de importanţa colectărilor şi a fotografiilor făcute. Sesizează repeziciunea schimbărilor prin care trece cultura rurală. Muzeul dispune şi de 647 de negative, indentificate ca fiind opera lui Denis Galloway.

Majoritatea fotografiilor au o certă valoare etnografică, înregistrând informaţii despre aşezări, gospodărie, port şi obiceiuri. Elementul comun al acestora este picturalitatea. Modulul expoziţional e grupat pe trei mari teme: peisaj cultural, zile de lucru şi sărbători.

Loading...
Comenteaza