Mănăşturul, în primul film 3D românesc

Mănăşturul, în primul film 3D românesc
Un clujean pregăteşte prima producţie tridimensională făcută în România, o poveste poliţistă cu mănăştureni aflaţi pe urmele unei comori blestemate. Au început filmările pentru primul film românesc 3D. “Hensi” este o continuare a seriei “Înapoi în Cartier” (2006) şi “Cartier” (2001) două lungmetraje în care cartierul Mănăştur din Cluj este scena unor înfruntări violente.

Gelu Radu este clujean get-beget. Şi, mai mult, este mănăşturean, o trăsătură definitorie pentru el şi pentru filmele pe care le face. Jurnalist sportiv, Gelu încearcă de aproape 10 ani să-şi valorifice pasiunea pentru film. El a scris scenariul şi a regizat “Cartier” şi “Înapoi în Cartier”, iar acum e pregătit să reia armele de unde le-a depus în urmă cu patru ani.

“Facem ceea ce ne place, realizarea unui film aduce satisfacţii şi sentimente incomparabile cu alte experienţe. Contextul? Proiectul exista la stadiul de idee de câţiva ani, însă costurile pentru realizarea lui în High-Definition erau destul de ridicate. Cum tehnologia 3D a devenit mult mai accesibilă în ultimele luni, am sărit pe ea. Clujul rămâne o bază de plecare, acţiunea mutându-se din cartier în munţi”, explică Gelu culisele realizării producţiei.

Legătura cu Mănăşturul rămâne vizibilă mai ales în continuitatea personajelor. Astfel, Hensi - un traficant de antichităţi, care a copilărit tot în Mănăştur, dar care s-a stabilit în Anglia, se întoarce în ţară să găsească comoara. Aceasta e râvnită, iar asupra ei planează un teribil blestem. “Blestemul Comorii loveşte din nou. E un film de acţiune, presărat cu numeroase replici umoristice. Se va filma, cel mai probabil, în România, Anglia, Germania şi Slovacia, dar nu excludem şi alte locaţii, în funcţie de buget”, spune regizorul Gelu Radu.

În ceea ce priveşte alegerea variantei 3D pentru un film de aventuri, Gelu spune că reprezintă, la ora actuală, “o mare provocare”. “Practic, am început filmările. S-au tras primele cadre, de legătură. Scenele propriu-zise, cu dialoguri, vor începe, probabil, în ianuarie”, detaliază Gelu. El mărturiseşte că a rămas fascinat de cinematografie din anul 2000, când a avut prima experienţă de cineast. Ca să ne facem o idee despre stilul de film abordat, regizorul favorit al clujeanului este Quentin Tarantino, iar filmul lui preferat este “Four Rooms”. În ceea ce priveşte publicul căruia i se adresează cu filmul său, Gelu Radu este sincer: “Mă adresez prietenilor. Dacă vor aprecia şi alţii munca noastră, e cu atât mai bine”.

Personajul cheie: Hensi

“Înapoi în cartier”, cel de-al doilea film din tripticul regizat, scris şi produs de clujeni, este continuarea lungmetrajului “Cartier”, lansat în 2001. Aici, eroul principal, Moşu’, care a renunţat la drogurile care-l chinuiau în primul film, află că duşmanul său de moarte, Brazilianu’, a supravieţuit exploziei care i-a ucis toţi prietenii în urmă cu cinci ani. Ca să-şi încheie socotelile cu vechiul duşman, Moşu’ are nevoie de ajutorul unui traficant de antichităţi, Hensi. Cel de-al treilea film este povestea lui. Ca un făcut, Hensi (Horia Camil Radu) este proiecţia unui personaj real, colecţionar de monede, cercetat de autorităţile româneşti începând cu 2005, pentru implicarea în dosarul “Aurul dacic II”.

Se caută actriţă


Cei interesaţi de un rol în filmul Hensi mai au încă timp să trimită informaţii despre ei şi fotografii producătorilor. Actorii vor fi transportaţi în locaţiile de filmare, iar informaţii despre primul film 3D al unor clujeni pot fi găsite pe site-ul filmulhensi.ro.

Vezi un videoclip cu trailerul filmului şi coloana sonoră compusă de Personal:

Loading...
Comenteaza