Matei Corvin, alungat din centrul Clujului

Matei Corvin, alungat din centrul Clujului
Numele actual al străzii Matei Corvin este greşit, afirmă istoricii, întrucât Matei nu este echivalentul numelui real al fostului rege al Ungariei, care a fost botezat Matia. Astfel, asociaţia culturală “Amaryllis” a înaintat două cereri către Consiliul Local Cluj-Napoca, pentru corectarea numelui străzii, dar autorităţile nu au oferit încă vreun răspuns favorabil.

“E o ruşine să avem o stradă cu un nume greşit”, a declarat preşedintele de onoare al societăţii “Amaryllis”, Aniko Bak Laszlo. Prima solicitare a asociaţiei a fost făcută în vara anului 2005. Răspunsul fiind negativ, asociaţia a revenit cu o a doua cerere, în 2007, pe care Consiliul Local (CL) a înaintat-o Comisiei judeţene pentru atribuirea de denumiri.

Consilierul local UDMR Molnos Lajos, preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, culte, cultură, drepturile omului, minorităţi şi societate civilă a Consiliului Local, a precizat că şi el a ridicat problema corectării numelui, dar membrii CL s-au opus.

“Au zis că oamenii sunt obişnuiţi cu numele de Matei şi că schimbarea lui ar complica lucrurile, deoarece oamenii ar trebui să-şi schimbe şi buletinele. Acolo nu prea stă însă nimeni. E o stradă mică. în schimb, când s-a schimbat numele străzii Rakoczi, nu era nici o problemă cu buletinele”, a mai spus Molnos Lajos. “Dacă ar exista voinţă politică, probabil că s-ar putea schimba numele, dar se pare că pe nimeni nu deranjează faptul că e o greşeală”, a mai spus consilierul.

 

Comisia nu a discutat nimic

 

Problema schimbării actelor de identitate a fost evidenţiată şi de Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. Ea a precizat că modificarea numelui unei străzi presupune o serie de cheltuieli din partea locuitorilor, în spcial cele legate de acte.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, a explicat că solicitările pentru schimbarea numelui unei străzi trebuie avizate de Comisia judeţeană pentru atribuirea denumirilor, formată din cinci membri specialişti din domeniile istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii şi artei, care sunt numiţi de prefectul judeţului.

Potrivit muzeografului Simona Munteanu, care este şi membru al Comisiei judeţene pentru atribuirea denumirilor, comisia nu a fost convocată deloc anul acesta  şi nici nu s-a pus în discuţie problema modificării numelui străzii Matei Corvin în Matia Corvin.

 

“Incultură religioasăşi istorică”

 

Istoricii susţin că schimbarea numelui străzii este vitală. “Matia este adevăratul nume al regelui născut la Cluj. Este numele purtat de unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus Christos. Este un nume care există în limba română şi care nu se confundă în nici un fel cu cel al evanghelistului Matei. Schimbarea denumirii străzii trebuie, pur şi simplu, făcută”, a declarat istoricul Tudor Sălăgean.

El a mai explicat că cele două nume – Matei şi Matia –  sunt distincte şi în limbile latină (Matthias, respectiv Mattheus) şi maghiară (Matyas, respectiv Maté), ca, de altfel, în mai toate limbile europene. Astfel, în italiană regele este numit Mattia, în germană şi engleză Matthias, în cehă Matyáš, în slovenă Matija, în croată Matija sau Matijaš (legendele populare croate îl amintesc sub numele de “dobri kralj Matijaš”, “Matia, regele cel bun”), în sârbă Matija sau în poloneză Maciej. Singurii care folosesc pentru a-l desemna pe Matia un nume derivat din acela al evanghelistului Matei sunt slovacii: Matej Korvin.

Adrian Rusu, arheolog medievist, cercetător la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, invocă, de asemenea, semnificaţia erorii din numele actual al străzii. “Este o perfectă incorectitudine. Omul a fost botezat după un sfânt cu numele Matia. A menţine denumirea actuală este echivalent cu o incultură religioasă şi istorică. Este ruşinos pentru un centru clutural şi oraş universitar care se respectă”, a spus istoricul.  

 

2008, “Anul Matia Corvin”

 

In acest an se împlinesc 550 de ani de la încoronarea regală a lui Matia Corvin şi 565 de ani de la naşterea sa. Din aceste motive, 2008 a fost declarat în cadrul Uniunii Europene “Anul Renascentist Matia Corvin”. “Guvernele României şi Ungariei, în şedinţa comună desfăşurată la Sibiu în noiembrie 2007, au hotărât realizarea unei expoziţii comemorative în casa naşterii sale, iar restaurarea grupului statuar este realizată în acelaşi context. Este momentul ca strada pe care s-a născut Matia să poarte, măcar începând de acum, numele lui”, consideră istoricul Tudor Sălăgean.

Loading...
Comenteaza