Morgen, cu Andras Hathazi, propunerea României la Oscar

Morgen, cu Andras Hathazi, propunerea României la Oscar
Filmul de lungmetraj “Morgen”, regizat de Marian Crişan, cu actorul Andras Hathazi, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în rol principal, a fost nominalizat ieri drept propunerea României la ediţia de anul viitor a Galei Premiilor Oscar, la categoria “cel mai bun film străin. Din juriu a făcut parte şi directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

"Vorbim de un film foarte premiat, la Locarno, Salonic sau la TIFF. S-a bucurat de recunoaştere din mai multe părţi. La Locarno e un festival mega-internaţional, la Salonic e un festival concentrat mai mult pe film balcanic din partea de sud-est a Europei, iar la TIFF a fost desemnat "cel mai bun film românesc al anului". Un film foarte empatic, foarte bogat în emoţie, cu un final optimist; prezintă şi un triumf asupra birocraţiei. Dintre toate filmele româneşti povestea lui Morgen este cea mai recomandabilă pentru Oscar", a precizat criticul de film Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, membru în juriul care a desemnat filmul "Morgen" drept propunerea României pentru Gala Premiilor Oscar din 2012, la secţiunea Cel mai bun film străin. Anunţul a fost făcut ieri de reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei, conform agenţiei de ştiri Mediafax.

Din juriu au făcut parte mai mulţi critici de film români. Pentru alegerea peliculei care să intre în cursa pentru Oscar 2012 au fost eligibile 16 filme româneşti, care au fost difuzate şapte zile consecutiv, într-un cinematograf, în intervalul 1 octombrie 2010-30 septembrie 2011. Potrivit regulii aplicate la ultimele ediţii ale Oscarurilor, propunerile la categoria Cel mai bun film străin urmează să fie analizate de un juriu de preselecţie, care să aleagă 9-11 filme, din care votanţii Academiei Americane de Film vor alege lista finală de cinci nominalizări, după care membrii academiei vor selecta în final câştigătorul. Filmul "Morgen" reprezintă debutul lui Marian Crişan în regia de lungmetraj şi a obţinut Premiul special al juriului (la competiţia internaţională), Premiul ecumenic şi alte două premii la prestigiosul festival de film de la Locarno, trei premii la festivalul de la Salonic, două distincţii la festivalul din Luxemburg, dar şi premiul pentru Cel mai bun lungmetraj din cadrul categoriei Zilele Filmului Românesc la TIFF 2011.

La cea de-a X-a ediţie a TIFF filmul a fost lansat pe DVD şi prezentat inclusiv în aer liber, în cartierul clujean Mănăştur. Acesta prezintă povestea lui Nelu (Andras Hathazi), un bărbat care locuieşte la graniţa României cu Ungaria. El întâlneşte un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin), care îi oferă bani pentru a-l ajuta să treacă frontiera. Nelu acceptă banii şi îi promite că îi va oferi ajutorul mâine - "morgen". Andras Hathazi este unul dintre actorii de referinţă ai Teatrului Maghiar de Stat Cluj, având un premiu UNITER şi o altă nominalizare la aceste distincţii. Hathazi este, totodată, cadru universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai.

 

 

Loading...
Comenteaza