Opera Română din Cluj are un nou director artistic

Opera Română din Cluj are un nou director artistic
Dirijorul David Crescenzi este noul director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Pianist, director de orchestră şi de cor, David Crescenzi și-a început studiile la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în Instrumente de Orchestră, Muzică Corală şi Dirijor de Cor şi Pian.

Recunoscut pentru pasiunea lui pulsantă și dedicarea absolută, cele două decenii ale activității sale lirice l-au consacrat mai întâi ca pianist acompaniator şi maestru locţiitor în diferitele Teatre şi Festivaluri lirice, atât în Italia cât şi în străinătate, iar apoi ca Director de orchestră şi Maestru de Cor.

O personalitate puternică și un artist complet, David Crescenzi s-a remarcat prin colaborarea sa cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de director invitat între anii 1998 şi 2003, unde a condus spectacole îndelung aclamate ale repertoriul liric universal. Între 1999 şi 2001 a fost Maestru de Cor la Teatrul "Carlo Felice" din Genova, iar în stagiunea 2004-2005 a fost locţiitorul Directorului Muzical de la Teatrul "St. Carlo" din Napoli. În cadrul repertoriului simfonic s-a distins la pupitrul dirijoral al mai multor orchestre, precum: Orchestra Teatrului „Reggio" din Parma, "Benedetto Marcello" din Teramo, Orchestra de Cameră din regiunea Marche, Orchestra de Cameră din Bologna, Orchestra Simfonică "G. Rossini" din Pesaro, Filarmonica „Marchigiana", Filarmonica din Alessandria şi din Piemonte, Orchestra Operei din Zagreb, Croaţia. A dirijat, de asemena, la Doha, Quatar și a colaborat cu solişti de talie internaţională, printre care Francesco Manara şi Simonide Braconi, soprana Nadja Michael, baritonul Franz Grundheber şi celebrul tenor dominican Francisco Casanova, cu primul violinist şi primul violist a Teatrului „Scala" din Milano, precum și cu celebrul flautist francez Maxence Lauriell. Începând din luna septembrie 2014 David Crescenzi a fost numit Director Artistic şi Dirijor Permanent al Operei din Cairo, iar după activitatea sa pe parcursul stagiunii 2016-2017 la Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf, unde a dirijat "L'elisir d'amore" de G. Donizetti și "Turandot" de G. Puccini, Crescenzi este un apreciat dirijor invitat al instituției germane.

Apropierea sa de România s-a produs în anul 2002, prin colaborarea cu Opera Naţională Română Timişoara, alături de care a participat la Festivalul Internaţional „George Enescu" din Bucureşti cu opera "Tosca" de G. Puccini. A colaborat, totodată, cu Opera Națională București și Opera Naţională Română din Iaşi.

David Crescenzi și-a îndreptat pentru întâia dată inspirata baghetă dirijoară înspre Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca în noiembrie 2008, atunci când a fost invitat pentru spectacolul-eveniment "Otello" în interpretarea unei valoroase distribuții de artişti clujeni, urmat de alte succese, precum "Bal mascat", "Rigoletto", "Aida" de G. Verdi şi "Boema" de G. Puccini. Vizitele sale în teatrul liric clujean au devenit o tradiție îmbrățișată și așteptată cu nerăbdare de publicul meloman, fascinat de pasiunea conferită de dirijor fiecărui spectacol condus aici.

Loading...
Etichete
Comenteaza