Palatul Rhedey, leagănul teatrului din Cluj

Palatul Rhedey, leagănul teatrului din Cluj
17 noiembrie 1792 este data la care, potrivit unei plăci comemorative, a luat fiinţă prima instituţie clujeană de teatru, în incinta Palatului Rhedey.

Sala în care se ţineau reprezentaţiile trupei conduse de Gyorgy Aranka a fost deschisă cu sprijinul baronesei Rhedey Johanna.

Puţini sunt cei care, trecând prin faţa magazinului Benetton, din Piaţa Unirii, ştiu că acea clădire se numeşte, de fapt, Palatul Rhedey. Şi mai puţini ştiu că acolo îşi au leagănul instituţiile clujene de teatru. Graţie unei donaţii a baronesei Rhedey Johanna, în noiembrie 1792 a fost deschisă o prima sală în care s-au ţinut reprezentaţii permanente de teatru în Cluj, cele ale trupei conduse de Gyorgy Aranka.

Inaintea inaugurării sălii din Palatul Rhedey, în Cluj avuseseră loc doar reprezentaţii teatrale ocazionale. Cele mai vechi reprezentaţii datează din preajma anului 1590, de când există un document care atestă că judele oraşului a participat la spectacole de comedii, jucate de studenţi. Unul din primele spectacole de teatru atestate la Cluj a avut loc în perioada domniei principelui Gabriel Bethlen, în clădirea Colegiului Unitarian. La spectacol a participat chiar şi principele.

 

“Sala de bal a Palatului Rhedey a fost donată către teatru de Johanna Rhedey, care ţinea acolo şi un salon muzical şi literar, fiind pasionată de cultură”, a afirmat istoricul Tudor Sălăgean. Potrivit acestuia, în acea vreme, între aristocraţi era o modă să organizeze saloane culturale. Printre familiile clujene care ţineau astfel de întruniri se numărau Banffy, care organiza saloanele culturale într-o încăpere a actualului Muzeu de Artă, Tauffer, într-o casă din Piaţa Muzeului, sau Petricevich-Horvath, în clădirea Muzeului de Istorie.

 

“Salonul familiei Rhedey era cel mai strălucit şi cel mai frecventat”, a povestit Tudor Sălăgean, menţionând că sala era folosită drept loc de întâlnire de către doamnele din înalta societate clujeană şi ofiţerii armatei imperiale. “Rhedey Johanna era mai liberală. Ea era, de asemenea, proprietara unui bordel, pe strada Inocenţiu Micu Klein”, a mai spus istoricul.

Palatul Rhedey a luat fiinţă în secolul al XVIII-lea prin unirea mai multor clădiri din Piaţa Unirii. Membrii familiei Rhedey s-au inspirat de la “vecinii” din familia Banffy şi au achiziţionat mai multe clădiri din zonă, transformându-le în palat. Potrivit istoricului Tudor Sălăgean, aspectul actual al clădirii datează de după anul 1850.

 

Primul sediu propriu-zis de teatru din Cluj nu a fost în incinta Palatului Rhedey, ci în actuala clădire a Colegiului Academic. Acolo, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, românii au înfiinţat Societatea pentru Fondarea Teatrului Român, unul dintre fruntaşii mişcării fiind Iosif Vulcan.

 

“Clădirea a rămas în paragină după ce s-a construit actualul Teatru Naţional, în 1905”, a explicat istoricul Vasile Lechinţan.

Loading...
Comenteaza