„Pe cărările vieții... cu Florin Piersic”. Ce invitaţi speciali îi vor ura "La mulţi ani!" actorului clujean

„Pe cărările vieții... cu Florin Piersic”. Ce invitaţi speciali îi vor ura "La mulţi ani!" actorului clujean

Actorul clujean Florin Piersic împlineşte 83 de ani în 2019, iar municipalitatea doreşte să-l sărbătorească la cinematograful care îi poartă numele.

Spectacolul intitulat „Pe cărările vieții... cu Florin Piersic” va include momente de teatru, operă și folclor, iar invitaţi speciali vor fi Medeea Marinescu, Ovidiu Purdea-Someș, Dan Dumitrana, Ioan Bocșa și Ansamblul Icoane. Amfitrionii evenimentului programat pentru sâmbătă, 26 ianuarie 2019, cu începere de la ora 18.30, vor fi Irina Margareta Nistor și Rareș Bogdan. Intrarea la evenimentul produs de Primăria Cluj-Napoca, Dr. Matei Miko şi Ioana Călin este liberă, iar biletele pot fi rezervate gratuit, online, în limita locurilor disponibile (AICI!). Pentru organizarea evenimentului aniversar, Primăria Cluj-Napoca alocă 130.000 lei, bani de la bugetul local (28.000 de euro).

„Pe cărările vieții... cu Florin Piersic”. Cine invitaţi speciali îi vor ura

Cetăţean de Onoare al Clujului de Centenar 

De Ziua Naţională a României, în 1 Decembrie 2018, la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca a avut loc Centenarul Filmului Românesc, care a inclus trei proiecții. În prima seară, maestrului Florin Piersic i s-a oferit, în semn de recunoștință, Trofeul de Cetățean de Onoare al Clujului, realizat de sculptorul Liviu Mocanu.

Spectacol aniversar la 80 de ani, în prezenţa a peste 1.000 de persoane 

Peste 1.000 de persoane au asistat, la Opera Română din Cluj-Napoca, la spectacolul aniversar “Nu-ntreba câţi ani am”, organizat pentru actorul Florin Piersic cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani, la finalul evenimentului având loc un foc de artificii.

În cadrul spectacolului "Nu-ntreba câţi ani am", desfăşurat la Opera Naţională Cluj-Napoca, Piersic a recitat din piesa "Peer Gynt" de Henrik Ibsen, dar şi poezii şi epigrame, a cântat, a spus bancuri, a coborât de pe scenă în mijlocul spectatorilor, a glumit cu aceştia, a depănat amintiri despre rolurile sale din filme şi piese de teatru. Directorul Operei, Florin Estefan, a citit mesajul preşedintelui Klaus Iohannis prin care s-a anunţat că i s-a conferit lui Piersic ordinul Steaua României în grad de Ofiţer. 

Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj, este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat în film este Mărgelatu. El a jucat în filme precum "Ciulinii Bărăganului" (1957), "Neamul Şoimăreştilor" (1964), "Haiducii lui Şaptecai" (1970), "Zestrea Domniţei Ralu" (1971), "Colierul de turcoaze" (1985), "Fix alert" (2004) şi "Eminescu versus Eminem" (2005).

Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat Fse numără "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Oameni şi şoareci" şi "Străini în noapte". A primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în 2009, şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane, în acelaşi an.

Pe 31 ianuarie 2011, la câteva zile după ce a împlinit 75 de ani, Piersic a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Bucureşti, un spaţiu dedicat artiştilor români, inaugurat în Piaţa Timpului din centrul Capitalei, de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi magazinul Cocor. Florin Piersic a fost primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe Walk of Fame.

Loading...
Comenteaza