Poeţii români intră gratis la proiecţia „Paterson”, lungmetraj semnat de Jim Jarmusch

Poeţii români intră gratis la proiecţia „Paterson”, lungmetraj semnat de Jim Jarmusch
„Paterson”, cel mai recent film al lui Jim Jarmusch, face o reverență în fața poeților români. Aceștia sunt invitați să vizioneze filmul în cinematografe doar prezentându-se la proiecții cu propriul volum de poezii.

La Cluj-Napoca, filmul va rula la Cinema Victoria, începând cu 16 februarie. „Paterson", unul dintre cele mai frumoase filme despre poezie, redă atmosfera din „orașul poeților", Paterson, New Jersey, așa cum este ea percepută de către un șofer de autobuz.

Este locul de unde provin scriitori precum William Carlos Williams, reprezentant al modernismului și imagismului în literatură și autor al celebrului poem epic „Paterson", respectiv Allen Ginsberg, figură centrală a mișcării Beat Generation.

Antologia „Howl și alte poeme", de Allen Ginsberg, a fost tradusă în limba română de Petru Ilieșiu și Domnica Drumea, aceasta din urmă anunțându-și prezența la proiecția de vineri seară, de la Cinemateca Union. De asemenea, în film se face referire la versurile lui Emily Dickinson.

Poeziile „în stilul" lui William Carlos Williams au fost scrise special pentru acest film de Ron Padgett, unul dintre poeții preferați ai lui Jim Jarmusch. Cu o excepție: unul dintre poeme îi aparține însuși regizorului. Filmul „Paterson" a fost nominalizat la Palme d'Or în cadrul Festivalului de la Cannes 2016, unde a și obținut un inedit premiu Palm Dog.

Jim Jarmusch este, poate cel mai important regizor independent american în viață, obținând 30 de premii în 30 de ani de carieră, dintre care cinci la Cannes (pentru „Stranger Than Paradise", „Mystery Train", „Coffee and Cigarettes" sau „Broken Flowers"), două la Locarno, unul la Sundance Film Festival.

Din distribuție fac parte actorii Adam Driver, devenit celebru în toată lumea grație rolului din „Star Wars: Episode VII - The Force Awakenes", după ce se lansase la frații Cohen în „Inside Llewlyn Davis". Lui Driver îi dă replica Golshifteh Farahani, o foarte specială actriță de origine iraniană, în plină ascensiune, care a obținut primul premiu la vârsta de 14 ani pentru rolul din „The Pear Tree".

Loading...
Comenteaza