Rigoletto, pe scena Operei Maghiare

Rigoletto, pe scena Operei Maghiare

Opera "Rigoletto", în regia lui Selmeczi György, va fi prezentată clujenilor pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Jozsef Horvath.

Din distribuţie fac parte artiştii  Erika Miklosa (Gilda),  Istvan Horvath (Ducele) șiSandor Balla  (Rigoletto). Opera nu a fost scoasă niciodată din repertoriu; antieroul cu stil de viaţă libertin, eroina naivă, asasinul plătit, lipsit de suflet şi bufonul de la curte cu soarta tragică fac parte din personajele cele mai vii, cele mai pline de viaţă ale tuturor operelor – graţie muzicii lui Verdi învăluită de o strălucire şi o lumină permanentă.

Aria ducelui, ,,La donna è mobile” (Femeia e schimbătoare) este cea mai cunoscută, însă întreaga operă Rigoletto este o paradă a pieselor şi ariilor de operă devenite populare, punctul culminant fiind cvartetul din actul III, ,,Bella figlia dell’amore”: cele trei personaje principale şi Maddalena îşi dezvăluie sentimentele contradictorii într-un cântec de o tandreţe tulburătoare.

Caracterele personajelor nu sunt creionate de o singură arie, ci sunt construite şi luminate de întreaga evoluţie a operei, întreaga creaţie artistică concentrându-se în jurul personajului Rigoletto, ,,în exterior slut şi grotesc, dar în interior plin de pasiune şi dragoste” (cu cuvintele lui Verdi). Spectacolul extraordinar va avea loc în 17 ianuarie, de la ora 18:30. 

Loading...
Etichete
Comenteaza