“Românii au talent” la Cluj

“Românii au talent” la Cluj
Zâne, Michael Jackson-i, majorete, folkişti, vampiri şi interpreţi de muzică populară au umplut ieri Dealul Cetăţuii pentru a participa la preselecţia concursului “Românii au talent”.
Sute de oameni de toate vârstele, de la copii de câţiva ani la adulţi trecuţi de prima tinereţe, veniţi din toată Transilvania, unii singuri, alţii cu întreaga familie, se pregăteau să ajungă în faţa juriului sau aşteptau deja rezultatele.

Sălile Hotelului Belvedere forfoteau de sutele de concurenţi. Chiar la intrare se auzeau vocalizele unei interprete de operă, iar pe terasa de beton “se încălzeau” un Michael Jackson şi un băiat care sărea acrobatic într-o mână. În “sala de aşteptare” a concurenţilor o trupă de majorete exersa fluturând pampoanele şi mişcându-se ritmic. Într-un colţ, câţiva folkişti melancolici îşi repetau melodiile, în timp ce pajiştea era plină de tineri adunaţi în grupuri, discutând. Concurenţii aveau în ei atitudinea unor elevi la examen, o solidaritate care permitea comunicarea, deşi emoţiile îi făceau pe mulţi să fie retraşi.

Pe la ora 3 după-amiază, înscrierile s-au rărit, dar concurenţii umpleau încă toată clădirea. La intrare stătea pe o balustradă un vampir cu costum roşu-sângeriu, cu pelerină şi având în mână un baston şi un flacon de “apă toxică”, roşie evident. “Sunt Dani, din Turda, şi am venit aici ca să fac o demonstraţie de break-dance”, explică el. La mirarea mea pentru costumul neobişnuit, spune simplu: “La vârsta mea nu pot concura cu ăştia mai tineri, aşa că mi-am luat costumul ăsta”. Dani pare să aibă vreo 40 de ani, dar nu e deloc stânjenit de postura sa.

În sala de înscrieri apare agil şi un băieţel în costum popular. E Iliuţă Trif din Daneş, lângă Sighişoara. Are 11 ani şi-i place să cânte folclor. E prima dată la un concurs aşa de mare şi are ceva emoţii, dar e destul de destins. Îmi dă chiar o carte de vizită, pentru că are şi aşa ceva. Mai departe, o fată superbă, într-o rochie pe măsură, zâmbeşte relaxată. E Andra, din Bistriţa, care face dans sportiv. Tocmai a ieşit din concurs şi e mulţumită, deşi nu ştie încă rezultatele. “M-am concentrat foarte bine şi juriul a fost în regulă”, povesteşte ea. Cipri, din Zalău, e ceva mai retras. Înalt, într-un costum ca de cowboy, el spune că a venit cu o demonstraţie de fachirism.

“Mestec lame şi pahare de sticlă”, afirmă Cipri cu o mină foarte liniştită. “La preselecţia din Cluj s-au înscris cam 500 de concurenţi, individual sau ca grupuri. Sâmbătă şi duminică vom avea patru show-uri, în fiecare zi, de la orele 12:00 şi 19:00, cu finaliştii preselecţiei, la Teatrul Maghiar, unde pot veni toţi clujenii. Intrarea este liberă”, spune Diana Zamfirescu, reprezentantul organizatorilor.


Loading...
Comenteaza