Foto Sculptură din fân a unui artist clujean, în centrul Parisului

Sculptură din fân a unui artist clujean, în centrul Parisului

Sculptura ecologică "Zgârie-nori", o instalaţie din fân de două tone a artistului român Ernö Ciupe Bartha, a fost instalată, miercuri, în centrul Jardin du Luxembourg, alături de cele 106 de statui clasice din cunoscutul parc parizian.

Sculptura instalată în Jardin du Luxembourg are 7 metri înălţime şi este constituită dintr-o osatură de metal peste care artistul a pus un strat de fân; totul este apoi învelit cu o plasă metalică şi un strat de silicon transparent. Soclul, realizat dintr-o structură metalică umplută cu dale de beton, este acoperit cu un strat de "numuliţi", fosile datând de 50.000 de ani şi aduse în gradina Luxembourg din regiunea Vlaha (Cluj). Întregul ansamblu cântăreşte două tone.

 

Originar din Cluj-Napoca, Ernö Bartha a ştiut să se facă auzit atât prin lucrări, cât şi prin iniţiativele sale singulare. Creator al parcului de sculpturi de fân Arkhai din satul Vlaha (lângă Cluj-Napoca) în 2008, reprezentantul României la Olimpiada culturală de la Londra în 2012, Ernö Bartha este unul dintre artiştii români şi europeni proeminenţi. El creează sculpturi din fân ecologic montat pe schelete metalice, conştient şi convins că această formă de sculptură este una dintre cele mai pure şi concrete. Sculpturile sale reprezintă expresia unei tradiţii arhaice, artistul fiind hotărât să se întoarcă, cu o viziune ecologică de reconectare cu natura, la o practică unică.

J

Loading...
Comenteaza