Selecţia naţională a Eurovision, în martie, la Baia Mare. Câştigătorul, desemnat prin televot

Selecţia naţională a Eurovision, în martie, la Baia Mare. Câştigătorul, desemnat prin televot
Selecţia naţională a Eurovision va avea loc, pe 4 şi 6 martie 2016, la Sala Polivalentă din Baia Mare, fiind transmisă în direct de Televiziunea Română.

Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru selecţia naţională a Eurovision 2016 o pot face până pe 7 februarie 2016. Pe 8, 9 şi 10 februarie, vor avea loc preselecţiile (piesele vor fi audiate de juriu), iar pe 11 februarie vor fi anunţate celor 12 piese care vor intra în concurs.

Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, câştigătorul selecţiei naţionale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot. 

În semifinală vor intra 12 piese, dintre care şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot.

Câştigătorul selecţiei naţionale va urca pe scena de la Stockholm pe 12 mai 2016, în a doua semifinală a concursului, iar finala va avea loc pe 14 mai 2016.

Iuliana Marciuc este producătorul selecţiei naţionale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegaţia României la Stockholm. Regia show-urilor va fi realizată de Dan Manoliu.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa "De la capăt", ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.

 

Loading...
Comenteaza