Spectacol interactiv la Teatrul Puck

Spectacol interactiv la Teatrul Puck
Năzdrăvanul Ivan Turbincă din povestea lui Ion Creangă este eroul următoarei premiere a Teatrului de Păpuși „Puck”. Spectacolul cu același nume este interactiv, asezonat cu multă muzică, și are ca temă alegerile pe care le facem în fiecare zi și puterea lor de a ne schimba viața.

Spectatorii Teatrului „Puck", mai mici sau mai mari, sunt așteptați duminică, 21 ianuarie, de la orele 11 și 12.30, la premiera spectacolului „Ivan Turbincă", o adaptare scenică a poveștii omonime scrise de Ion Creangă

Ideea realizării unui spectacol după această poveste a prins contur în mintea regizorului cu câțiva ani ani în urmă:  „A fost ca o provocare, am vrut să fac ceva. M-a atras tema din poveste, e un pic mai reală, despre viață și moarte, se pun niște întrebări existențiale", declară Ion Iurcu, cel care semnează scenariul (alături de Oana Rogojină), scenografia și regia spectacolului. De asemenea, acesta este și actor în distribuție, alături de Ramona Atănăsoaie.

În această viziune regizorală, Ivan Turbincă e un om foarte bun la inimă, darnic, care face eforturi să trăiască după normele societății. "E o poveste mai puțin mediatizată și cunoscută în rândul copiilor, tocmai pentru că are o temă destul de dură. Nu ar trebui să ne ferim să discutăm despre moarte, despre bine și rău, despre Diavol și alte personaje care apar în poveste. Este un spectacol despre despre toate acestea, dar mai ales despre alegeri", subliniază Iurcu.

Astfel, raiul și iadul din acest spectacol nu sunt tărâmuri fantastice, ci realități concrete, pe care ni le creăm chiar noi, prin deciziile pe care le luăm. Povestea este redată în mare parte și prin muzică, iar spectatorii participă din plin la derularea acțiunii. "Chiar dacă tema poveștii este gravă, spectacolul a fost realizat într-o cheie comică. Toate situațiile devin amuzante. Până și Dracul, personaj mai degrabă fioros, ajunge de data asta să fie simpatic, ca un mic animal care face tot felul de șotioare, dar este pus rapid la punct", precizează Ion Iurcu. 

Decorul are în prim-plan o carte care se răsfoiește pe parcursul derulării poveștii. Fiecare pagină ilustrează, astfel, un nou cadru. "Unul dintre scopurile pe care mi le-am propus cu acest spectacol este promovarea lecturii, a plăcerii de a citi. Le sugerăm copiilor că deschizând o carte pot descoperi lumi noi acolo. Ține doar de ambiția fiecăruia de a trece peste plictiseala de moment și a repeta exercițiul de a crea în imaginație fiecare scenă", mai spune Iurcu.  Pictura din spectacol este semnată de Nelu Pitic.  Durata spectacolului este de 55 de minute, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

„Șoricelul fără frică" revine pe scena teatrului „Puck"

Sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 11, sala de spectacole a Teatrului de Păpuși „Puck" va găzdui o reprezentație a spectacolului „Șoricelul fără frică", după Frații Grimm, în regia lui Urmánczi Jenő. Asa cum îi spune și numele, este un sprectacol despre frică, dar și despre curaj și asumare a responsabilităților.
Acțiunea spectacolului „Șoricelul fără frică"/„Az egér, aki nem ismerte a félelmet" se petrece în podul în care șoriceii se adăpostesc de frigul iernii. Este un spațiu îngust și aglomerat, plin cu lucruri aruncate de-a lungul anilor.

Curajul este foarte important în această lume a șoriceilor, la fel ca în lumea oamenilor. Cel puțin la fel de importantă este și frica: cei excesiv de îndrăzneți pot da de bucluc foarte ușor.
„Nu-i șoricel adevărat cine nu are frică", aude adeseori Elemér, Șoricelul Subțirel de Câmp, protagonistul spectacolului, care se remarcă în mica lui comunitate prin curajul lui, completat cu iscusință și ingeniozitate.

Drept recompensă, Elemér, va câștiga mâna prințesei Cincinella, fiica regelui Ludovic Albino al XIII-lea. Până atunci însă drumul e lung și plin de peripeții, fiindcă trebuie să se lupte cu Liliacul Blănos în Colțul Întunecat, să câștige încrederea Domnului Jder cel Bătrân și să-i păcălească pe Mucifer și Cucifer.
„Tema fricii este abordată în povestea noastră prin prisma unei arme unice, reprezentative omului: umorul. Povestea originală scrisă de Frații Grimm este adaptată publicului de peste 6 ani, cheia transpunerii fiind zoomorfizarea tuturor personajelor, creând astfel o distanță confortabilă între copii și acțiune, fără a limita însă accesul la mesaj. Se creează astfel un spațiu propice dramaturgiei oferite în versiunea ei originală, cât și a reprezentările vizuale adecvate", spune Urmánczi Jenő, regizorul spectacolului.

Spectacolul are ca temă, așadar, faptul că responsabilitatea asumată față de ceilalți implică luciditate și conștientizare a propriilor limite. Elemér, Șoricelul Subțirel de Câmp descoperă frica atunci când ființa iubită se află în pericol, dar curajul lui devine exemplar pentru locuitorii Podului. 

"Spectacolul cu păpuși pe mână este o provocare chiar și pentru păpușarii experimentați: multitudinea personajelor și a accesoriilor, mânuirea cu ambele mâini și înălțimea neobișnuită a paravanului complică și mai mult jocul", mai spune regizorul. Scenografia și păpușile sunt semnate de Tomos Tünde, iar muzica de Domokos Előd. În distribuție: László Réka, Takács Enikő, Balogh Dorottya și Domokos Szabolc. Spectacolul este realizat în colaborare cu Asociația „Apropo" și se joacă în limba maghiară.  Vârsta minimă recomandată este de cinci ani.

Loading...
Comenteaza