Spectacol special în premieră al Teatrului Puck, la Zilele Clujului

Spectacol special în premieră al Teatrului Puck, la Zilele Clujului

Teatrul de păpuşi Puck dedică unul dintre spectacolele din acest an celebrării Centenarului Marii Uniri, premiera urmând să aibă loc luna aceasta, în cadrul Zilelor Clujului.

"Ţara lui împreună" redă într-o atmosferă idilică frumuseţea şi valorile tradiţionale româneşti. Un element inedit este ilustraţia muzicală, semnată de Sebastian Hamburger, artist care face parte din trendul lansat de Subcarpaţi.

Potrivit directorului Teatrului Puck, Emanuel Petran, spectacolul este bogat în metafore şi simboluri, cu trimiteri la înfăptuirea Marii Uniri. Basmul conţine motive şi elemente întâlnite adesea în baladele populare şi istorice.

Textul original, scris de Ovidiu Pecican, ilustrează povestea a trei tinere fecioare: Silvana Transilvana, Oltiţa Munteniţa şi Moldovioara Vioara. Fiice ale lui Românaş, acestea sunt răpite de trei mari împăraţi, dar salvate, în cele din urmă, de alţi trei feciori voinici şi neînfricaţi.

"E o piesă solicitată, dar care nu este nici manipulativă, nici propagandistică. Am transpus sărbătoarea noastră din acest an, Centenarul Unirii, într-o metaforă în care provinciile româneşti sunt nişte fete frumoase care sunt răpite de împăraţii din jur. Cred că e o metaforă care îi va amuza şi îi va bucura pe copii. Nu are nicio tentă duşmănoasă, ci pune în valoare virtuţile de frumuseţe şi de curaj ale poporului nostru. Teatrul de păpuşi poate reflecta o conştiinţă civică, poate să aibă semnificaţii ample", a declarat Ovidiu Pecican, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Atmosfera de voioşie şi blândeţe din acest univers mioritic se regăseşte în spectacolul omonim regizat de către M. Chris Nedeea.

"E un spectacol făcut cu multă bucurie, iar lucrul acesta se va simţi. Am apelat la un filon muzical repartizat cumva pe cele trei regiuni etnografice mari ale României. Am luat nişte repere pe care, ca să le putem livra unui public care trăieşte astăzi şi are acces la Internet şi televizor, le-am rebranduit şi remixat, cu ajutorul lui Sebastian Hamburger, artist care face parte din trendul lansat de Subcarpaţi. Muzica sună senzaţional şi actorii se simt foarte bine cântând, aşa că sunt lucruri de văzut şi de auzit", a precizat M. Chris Nedeea, regizorul spectacolului.

Distribuţia este formată din Frunzina Anghel, Iulian Lungu, Călin Mureşan şi Angelica Pamfilie. Ilustraţia muzicală este semnată de Sebastian Hamburger, scenografia de Elena Ilaş, iar sculptura de Florin Marin.

Vârsta minimă recomandată este de trei ani. Spectacolul face parte din programul dedicat Centenarului Unirii şi este realizat împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Asociaţia ESUA.

Spectatorii sunt aşteptaţi la premiera "Ţării lui Împreună" sâmbătă, 19 mai, în Piaţa Muzeului, de la ora 11,00.

Loading...
Comenteaza