Ultima vizită în turnul Bisericii Sfântul Mihail din Cluj

Ultima vizită în turnul Bisericii Sfântul Mihail din Cluj
| Foto: Wikipedia

Biserica romano-catolică “Sfântul Mihail” din Cluj, un simbol al oraşului şi a două că mărime din România, va închisă timp de 3 ani pentru renovări. Lucrările de reabilitare sunt finanţate din fonduri europene.

Aşadar, clujenii şi turiştii vor putea urca în turnul Bisericii Sfântul Mihail pentru a se bucura de minunata panoramă a Clujului, pentru ultima dată în următorii 3 ani, luni, 20 august, și marți, 21 august, între orele 10.00-18.00, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2018.  pentru a se bucura de minunata panoramă a Clujului înainte 

Amintim că Biserica romano-catolică a obținut o finanțare de aproape 22 mil. lei (peste 4,7 mil. euro), prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. În planul de reabilitare e trecut acoperişului, reorganizarea ţiglelor şi curăţarea pereţilor de piatră. De asemenea, biserica va fi dotată cu un sistem de iluminare şi cu o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire.

Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat în Piaţa Centrală şi se numără printre monumentele emblematice ale oraşului. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional din România în anul 2010.

Biserica Sf. Mihail din Cluj-Napoca este considerată a fi unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România, cu 70 de metri lungime (locul al cincilea în ţară după Biserica Neagră din Braşov, Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, Catedrala Evanghelică din Sibiu şi Catedrala Romano-Catolică din Oradea) şi cu o înălţime maximă a turlei de 80 de metri (locul al doilea, după Catedrala Ortodoxă din Timişoara de 90,5 metri). Mai multe detalii aici.

Loading...
Comenteaza