Cluj Arena, ca şi Allianz Arena. Aflaţi de ce

Cluj Arena, ca şi Allianz Arena. Aflaţi de ce
Spectatorii care vor lua loc în tribunele noului stadion al Clujului vor avea parte de confortul de la München.

Primele 500 de scaune de la stadionul Cluj Arena vor fi montate în 22 aprilie, iar până la 1 iulie vor fi amenajate toate cele peste 28.000 de scaune, la care se vor adăuga alte peste 2.000 de locuri VIP şi pentru presă, a anunţat conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, instituţie ce administrează investiţia.

Scaunele care vor fi montate în gradene vor avea o culoare gri, de la gri deschis la gri închis. CJ a finalizat procedura de alegere a viitoarelor scaune. Conceptul a fost propus de ACI Cluj, în calitate de antreprenor general. Scaunele vor fi de plastic, rabatabile, cu cadru metalic în exterior, vor fi fixate cu ancore de gradene şi vor fi similare celor de pe stadionul Allianz Arena din München.

"Aceste scaune se vor monta în spaţiul de tribune rezervat spectatorilor. Într-o etapă viitoare vom hotărî ce tip de scaune vor fi achiziţionate pentru zona VIP şi pentru presă. În 15 aprilie va avea loc prezentarea modelelor, iar în 22 aprilie va începe montarea primelor 500 de scaune. Toate scaunele vor fi montate până în data de 1 iulie", a precizat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj. Vor fi montate 28.437 de scaune, la care se vor adăuga 1.537 de locuri VIP, plus 227 de scaune pentru presă. În final, stadionul va avea o capacitate de 30.201 locuri. Constructorii lucrează acum la montarea acoperişului metalic. Arena va fi terminată până pe 4 august, urmând să fie inaugurată doar după amenajarea perimetrului stadionului. "Termenul de finalizare a stadionului e în august, dar după aceea trebuie să amenajăm zona din jurul arenei. Nu poţi să primeşti oamenii în şantier. Trebuie definitivate accesul pietonal, căile de acces pentru autocare, ambulanţe şi maşini, deci se va lucra încă o lună", a transmis Tişe.

Cu toate că noul stadion va fi dat în folosinţă încă din august, acesta va fi inaugurat în septembrie cu o săptămână de activităţi sportive şi cu un mare concert, deoarece conducerea CJ a precizat că august este o lună de concedii. Printre artiştii cu care se desfăşoară negocieri pentru concertul de deschidere se numără Roger Waters, U2, Guns'n'Roses, Europe sau Tina Turner, iar meciul inaugural urmează să aibă loc în compania unei echipe de elită din fotbalul european. Numele final al stadionului va fi stabilit în urma unui parteneriat cu o companie privată, în schimbul unei sume de bani. Printre firmele cu care se poartă negocieri se numără Banca Transilvania, Nokia sau Ursus Breweries. Dacă parteneriatul nu se va materializa, denumirea va rămâne Cluj Arena. Societatea care va administra Cluj Arena, desemnată de CJ, va avea între 10 şi 15 angajaţi.

Cluj Arena se află la faza de construcţie pe locul fostei arene Ion Moina. Stadionul este finanţat din fonduri ale CJ, construcţia fiind proprietatea acestuia, iar principalul beneficiar va fi "U" Cluj. Noul stadion va fi compus din două tribune şi două peluze, toate acoperite, urmând să fie cotat în categoria UEFA Elite. Lucrările de renovare au început în 2004, însă au fost sistate în 2005, după ce s-au cheltuit 800.000 de lei, pentru consolidarea stâlpilor de susţinere. CJ Cluj a desemnat în 2008 Universitatea Tehnică drept câştigătoare a licitaţiei pentru proiectare şi s-a trecut la demolarea vechii arene. Proiectul realizat de Biroul Dico&Ţigănaş vizează şi o pistă de atletism. Lucrările au început în 15 iulie 2009. Investiţia este estimată la 36 de milioane de euro. Stadionul va face parte dintr-un complex sportiv mai larg, care include Sala Sporturilor Horia Demian, bazinul Politehnicii, Parcul Iuliu Haţieganu şi viitoarea Sală Polivalentă.

La concurenţă cu Stadionul Naţional

Noua arenă a Clujului se construieşte în paralel cu noul Stadion Naţional, al cărui şantier a debutat în 2008. Pe acesta se vor disputa meciurile naţionalei, finalele Cupei României şi Supercupa României. Conform declaraţiilor oficialilor din Bucureşti, stadionul construit de Max Boegl şi Astaldi va fi gata mai devreme, fiind cotat la categoria Elite. Arena va avea o capacitate de 55.200 de locuri şi gazon natural. Ultimele costuri avansate sunt de 180 de milioane de lei. Pentru inaugurare, FRF a programat un meci pe 10 august în compania Argentinei, iar pentru concertul inaugural s-a vehiculat varianta U2.

 

 

Loading...
Comenteaza