Produsele din tutun vor fi marcate cu un indicator pentru a se ști de unde provin

Produsele din tutun vor fi marcate cu un indicator pentru a se ști de unde provin
Pachetele de ţigarete şi tutun de rulat vor fi marcate din 2019 cu un identificator unic pentru a permite urmărirea fiecărui produs din momentul producerii până în momentul vânzării către primul distribuitor retail.

Pentru produsele din tutun, altele decât ţigaretele şi tutunul de rulat, marcarea se va face de la 20 mai 2024. Înainte de introducerea în circuitul de vânzare cu amănuntul, toţi operatorii economici implicaţi în comerţul cu produse din tutun, inclusiv producătorul, au obligaţia de a înregistra intrarea tuturor pachetelor unitare aflate în posesia lor, precum şi toate mişcările intermediare şi ieşirea finală a pachetelor unitare din posesia lor. 

Această obligaţie poate fi îndeplinită prin marcarea şi înregistrarea ambalajelor sub formă agregată, precum cartuşe, baxuri sau paleţi, dacă se asigură urmărirea şi asigurarea trasabilităţii tuturor pachetelor unitare. În decembrie Comisia Europeană (COM) a informat statele membre despre faptul că legislaţia secundară privind sistemul de trasabilitate a tutunului a fost adoptată. 

Având în vedere importanța deosebită pe care o are crearea unui sistem unic funcțional în toate statele membre, pentru urmărirea și monitorizarea produselor din tutun Comisia Europeană organizează patru întâlniri regionale privind aspecte de implementare a sistemului de trasabilitate și elementele de securitate pentru produsele din tutun. 

La a doua întâlnire regională, ce va avea loc în 15 februarie, la Bucureşti, au fost invitate să participe autoritățile responsabile din şapte state membre: Austria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România şi Slovacia. Întâlnirea este organizată de Comisia Europeană – DG SANTE şi Ministerul Sănătăţii. 

Loading...
Comenteaza