Funcționarii publici au “manual” de bune practici în accesarea fondurilor europene

Funcționarii publici au “manual” de bune practici în accesarea fondurilor europene
Comisia Europeană a publicat noi orientări în sprijinul funcționarilor din administrația publică de la nivel național, regional și local, care gestionează fonduri europene, pentru a garanta că procedurile de achiziții publice pentru proiectele cu finanțare UE sunt realizate în mod eficient și transparent.

"Sprijinirea statelor membre în organizarea unor proceduri de licitație bine fundamentate pentru investițiile UE este esențială pentru a evita apariția de erori în bugetul UE și pentru a garanta că fiecare euro cheltuit are un impact major, în beneficiul direct al cetățenilor", a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Pachetul de orientări acoperă întregul proces, începând de la pregătirea și lansarea apelurilor pentru proiecte, până la selectarea și evaluarea ofertelor și implementarea contractelor. Informațiile pot fi utile și în afara domeniului fondurilor UE. Pentru fiecare etapă, orientările includ recomandări pentru evitarea erorilor, exemple de bune practici, pagini online și modele de formulare utile.

Acesta explică modul în care pot fi valorificate la maximum oportunitățile oferite de directivele revizuite privind achizițiile publice, cum ar fi reducerea birocrației și creșterea numărului de proceduri online care să faciliteze participarea firmelor mici la licitațiile publice, posibilitatea de a introduce noi criterii în atribuirea contractelor, astfel încât să fie selectate companii implicate în responsabilitate socială și produse inovatoare și ecologice.

Fondurile structurale și de investiții europene contribuie cu 450 de miliarde de euro la economia reală a UE în perioada 2014-2020,  jumătate din această sumă fiind investită prin intermediul achizițiilor publice. 

Loading...
Comenteaza