100 de milioane de euro pentru investiţiile de înaltă tehnologie

100 de milioane de euro pentru investiţiile de înaltă tehnologie
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a acordat în perioada noiembrie 2014 – iunie 2015 ajutoare de stat ce se ridică la 436 de milioane de lei pentru nouă proiecte de investiţii.

Acestea au o valoare de 1,05 miliarde de lei şi vor genera 3.332 de noi locuri de muncă. Sumele aprobate vor fi plătite companiilor după realizarea proiectelor de investiții și îndeplinirea obligațiilor legale asumate.  Patru din investițiile finanțate sunt de tip greenfield, demarate de companiile CER Cleaning - Karcher Grup, Sonaca Aerospace, Timken, Airbus Helicopters (foto). 
 
Celelalte cinci sunt extinderi ale unor proiecte de succes demarate în perioada anterioară. Acestea vor genera contribuții directe la dezvoltarea regională, prin plata de taxe și impozite, de 547,2 milioane de lei (123 de milioane de euro) și au o importantă componentă de inovare, ceea ce duce la crearea de bunuri cu valoare adăugată mare în sectoare precum fabricarea autovehiculelor rutiere sau a navelor și aeronavelor spațiale și a componentelor pentru acestea.
 
Acestea sunt rezultatele primei sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanțare demarate în baza schemei de ajutor de stat pentru susținerea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții cu impact major în economie instituită. Sumele alocate acestei măsuri de sprijin în 2015 au fost consumate în integralitate. Sumele prevăzute a fi alocate din fonduri bugetare pentru perioada 2014-2020 ajung la 2,7 miliarde de lei. 
 
„În urma evaluării efectuate reiese că măsurile de sprijin acordate de MFP în baza prevederilor naționale și comunitare în materia ajutorului de stat s-au dovedit a fi un instrument real de stimulare a investiţiilor pentru dezvoltarea regională”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. 

Loading...
Comenteaza