Academiile pentru copiii “tehnologi”, în vogă la Cluj

Academiile pentru copiii “tehnologi”, în vogă la Cluj
Copiii din Cluj învață să facă programare la Biblioteca Județeană | Foto: KGT

O asociație din Cluj oferă gratuit cursuri de programare copiilor din Cluj și îi învață să devină, din consumatori de tehnologie, creatori de tehnologie.

„Prin proiectele noastre, susținem și investim în capacitatea copiilor de a deveni autodidacți și de a se dezvolta permanent. Prin abilitatea de a gândi creativ, de a raționa sistematic și de a lucra organizat într-o echipă – abilități pe care copiii le deprind la finalul cursurilor de programare – aceștia dezvoltă aptitudini esențiale, pe care societatea modernă le presupune.

Programarea se învață mult mai ușor la vârste mici. Putem compara cu învățarea unei limbi străine. Cu cât sunt mai mici copiii și cu cât se lovesc mai frecvent de aceste concepte de programare, cu atât și le însușesc mai ușor”, afirmă Mihai Motocu, fondator al Kids Go Tech (KGT).

Criză de traineri voluntari

Cea mai mare provocare nu constă în lucrul cu copiii, ci în găsirea voluntarilor care să devină traineri. „Avem nevoie de voluntari care să se implice în mod constant şi care să aibă răbdare pentru a se acomoda cu copiii. Pentru cei mici, este important să vadă aceiași traineri, pentru că reușesc să prindă încredere și să ceară ajutor când au nevoie.

În plus, un trainer care vine în mod constant poate urmări evoluția unui copil și îi poate oferi un feedback constructiv. Am vrea să atragem măcar șase voluntari, dar care să vină constant la cursuri, timp de un semestru sau un an școlar. Le suntem foarte recunoscători trainerilor care au fost alături de noi, le mulţumim foarte mult şi îi încurajăm să ni se alăture şi mai departe”, spune Melinda Pătrașcu, coordonator al proiectului.

Limbajul Scratch, folosit pe scară largă

KGT oferă cursuri de programare gratuite copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, prin care aceștia învață, cu ajutorul trainerilor specializați, să programeze platforme distractive, site-uri web sau aplicații, prin joc. Trainerii sunt fie angajați în firmele de IT din Cluj, fie studenți la facultăți cu profil informatic. Anual 30 de copii iau parte la cursuri. Domeniul IT a devenit în ultimii ani din ce în ce mai atractiv pentru copii.

Cei mici iau contact cu tehnologia încă din primii ani de viață, așa că această generație de nativi digitali are nevoie să își dezvolte abilități noi, specifice secolului XXI. Pentru că au înțeles că programarea a devenit o aptitudine fundamentală pentru cei mici, în 2016 a fost fondată KGT, care îi ajută pe copii să folosească tehnologia într-un scop educativ și îi pregătește mai bine pentru locurile de muncă ale viitorului.

Limbajul de programare pe care cei mici îl învață se numește Scratch, dezvoltat la MIT Media Lab. Este un limbaj simplificat, adaptat nevoilor elevilor și îi ajută să programeze diferite site-uri sau aplicații, cu ușurință, prin joc.

Părinții din SUA vor cursurile în program școlară

Programele de învățare ale KGT au la bază conceptul CoderDojo, ce transformă programarea într-o experiență socială și distractivă. Programul include cursuri practice, dar se doreşte şi implementarea de training-uri la sediile firmelor de profil din domeniu și cursuri motivaționale.

Statisticile arată că în ultimul an 200 de milioane de elevi din întreaga lume au intrat în lumea IT, prin intermediul diverselor evenimente dedicate programării pentru copii. În SUA, 90% dintre părinții solicită adăugarea acestei materii în curriculumul școlar al copiilor lor.

Parteneri proiectului sunt Simplon România, organizație care încurajează oamenii să folosească tehnologia prin proiecte de educație digitală, condusă de Roxana Rugină, Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj, care pune la dispoziție laptopuri, pentru a suplimenta cele ale asociaţiei și o sală de curs.

Membrii fondatori ai KGT sunt Mihai Motocu, antreprenor și pasionat de tehnologie, Irina Bita, avocat, activist în multe arii sociale, Emmett King, antreprenor american stabilit de mai bine de 14 în România și Sonia Nechifor, fondatoarea agenției Comm’ON Branding Lab.

 
Mișcarea CoderDojo se extinde în România
Sute de elevi pasionați de tehnologie se inițiază gratuit în cluburile private CoderDojo din România. Copiii învață să programeze, să facă site-uri sau aplicații, iar unele dintre acestea ajung să fie solicitate de instituții publice sau de companii. O inițiativă asemănătoare, sprijinită de compania NTT DATA România de la Timișoara, este pe cale de a fi extinsă la Cluj. CoderDojo, inițiativă a studentului irlandez James Whelton și a antreprenorului de renume mondial Bill Liao, este o organizație nonprofit lansată în Irlanda sub forma unui proiect de învățământ IT de masă, în care voluntari profesioniști predau lecții gratuite de programare copiilor de 5-17 ani (nu se adresează instituțiilor sau studenților specializați în IT). În 2016 existau 1.800 de centre, în 70 de țări.
Loading...
Comenteaza