Angajat în IT fără studii de specialitate: "E un domeniu în care lucrurile se învaţă rapid"

Angajat în IT fără studii de specialitate:
Unul dintre puţinele domenii unde numărul de locuri de muncă disponibile a crescut în perioadă de criză economică are nevoie de oameni, chiar şi fără pregătirea tehnică de rigoare.

Companiile IT au în echipele de la Cluj nu doar informaticieni, ci şi tineri fără studii tehnice de specialitate, în domeniul despre care specialiştii în recrutare spun că îşi plăteşte angajaţii cu minim 500 de euro.

EBS este una dintre companiile în care există posibilităţi de angajare atât pentru informaticieni, cât şi pentru aplicanţii care nu au studii tehnice de specialitate. „Vorbim despre persoane cu studii economice, care şi-ar putea desfăşura activitatea în zona de testare, suport, asigurarea calităţii, consultanţă funcţională şi implementări de proiecte IT. În cadrul "Academiei EBS", acestora li se mai pot oferi diverse traininguri de specialitate şi certificări (ITIL, ISTQB). Toate aceste specializări se realizează în funcţie şi de specificitatea proiectelor în care aceştia sunt implicaţi", a explicat Adelina Chişu, senior marketing consultant la EBS.

Există posibilităţi de cariere în domeniu chiar şi pentru candidaţii care nu au studii economice şi au absolvit alte facultăţi, chiar Litere sau Istorie. „În acest caz, ar fi de preferat să se regăsească în profilul aplicantului un liceu de profil informatic sau o afinitate foarte bună spre zona tehnică. Este necesară şi stăpânirea unor limbi de circulaţie internaţională, cum ar fi germana, engleza, franceza. În EBS au un avantaj persoanele vorbitoare de limba germană, pentru că majoritatea clienţilor noştri se află în Germania, dar nu excludem vorbitorii de alte limbi străine. În companie, aceştia lucrează de obicei în zona de consultanţă funcţională", a completat oficialul EBS.

În cadrul Endava, alături de absolvenţi de IT, lucrează persoane care nu au urmat studiile unor universităţi de specialitate. „Majoritatea angajaţilor Endava au studii superioare în IT şi lucrează ca software developeri, software testeri, project manageri, business analişti sau ingineri de suport, dar în acelaşi timp există oportunităţi de joburi în companie şi pentru persoane care nu au absolvit studii tehnice", au menţionat reprezentanţii Endava. "Sunt foarte multe anunţuri de angajare în IT la Cluj, dar este un miraj că toţi cei care ajung să lucreze în acest sector trebuie obligatoriu să aibă şi studii de specialitate. Şi ceilalţi absolvenţi de la Cluj pot lucra în IT, chiar dacă nu au terminat o facultate de profil", a subliniat Vlad Anastasiu, Senior Account Manager IT Division pentru Total PR, societate responsabilă de comunicare pentru mai multe companii din domeniu.


De la Studii Europene, la calculatoare

Cristina Vidican a absolvit Facultatea de Studii Europene şi Relaţii Internaţionale la Universitatea Babeş-Bolyai în 2007. Are o experienţă de peste patru ani în Endava, unde lucrează ca Service Delivery Manager în proiecte prin care se oferă suport pentru incidente şi defecte în aplicaţii software dezvoltate de societatea clujeană sau de alte companii.

De ce ai ales schimbarea de domeniu?
Interviul meu la Endava a fost mai mult o întâmplare fericită. La acel moment făceam un master de resurse umane şi doream să încep să lucrez, indiferent de domeniu. Aplicasem pe tot felul de joburi în mai multe companii, iar interviul la Endava mi-a făcut o impresie bună. Factorul financiar conta dar nu foarte mult. Într-adevăr, oportunităţile de angajare în domeniul IT în Cluj erau mai multe decât cele în domeniul în care am terminat eu studiile (Studii Europene şi Relaţii Internaţionale). Fiind şi primul job, nu m-am gândit foarte mult la implicaţiile pe termen lung ale schimbării de domeniu.

De ce aptitudini e nevoie pentru a lucra în IT, chiar fără studii de specialitate?
E important să fii deschis la posibilitatea de a lucra în IT chiar dacă nu ai studii de specialitate pentru că e un domeniu în care lucrurile se învaţă rapid. Atât timp cât îţi doreşti să înveţi şi ai un minim de aptitudini spre IT nimic, nu e imposibil. Am cunoscut oameni care au învăţat totul de la zero "on the job", s-au calificat la cursuri şi acum sunt specialişti în ceea ce fac. În delegaţiile mele în Marea Britanie, unde avem mulţi clienţi, am observat că accentul se pune mai mult pe experienţa în domeniu decât pe studii. În România există preconcepţia că nu poţi lucra într-un domeniu, precum e IT-ul, fără a face studii de specialitate, mai ales că de multe ori IT-ul se asociază exclusiv cu serviciile dezvoltare software. În realitate, sunt şi alte tipuri de servicii legate de implementarea şi mentenanţa soluţiilor software. Prin urmare, cred că e nevoie de ambiţie, determinare şi deschidere.

Cât de greu a fost să fii acceptată pe actualul post, fără studii de specialitate?
Pe postul pe care am început eu, Service Desk Analyst, nu se cereau studii tehnice. A fost mai important să ai cunoştinţe avansate de limba engleză şi abilităţi bune de comunicare. Foarte mult a contat programul de training de specialitate de care am beneficiat. La început, trainingul a fost 1-1 cu un coleg "mai tehnic", după care am început să îi ascult pe ceilalţi colegi cum vorbesc cu clienţii şi să învăţ direct de la ei cum se fac anumite lucruri. Plus că aveam o echipă cu competenţe tehnice mai avansate căreia îi puteam transfera orice probleme care ne depăşeau. Aşa că stresul de a lucra într-un domeniu care la început nu ţi-e foarte familiar a fost atenuat de traininguri şi posibilitatea de a apela şi la colegi mai experimentaţi. Pe parcursul anilor am participat la traininguri de Customer Care, dar şi la alte traininguri de soft skills care m-au ajutat să mă perfecţionez în ceea ce fac.

Cât de dificilă a fost adaptarea de la profilul studiat la cel al actualului job? Cum s-a făcut "transferul"?
Am învăţat aproape totul în cadrul companiei. Bineînţeles, am avut cunoştinţe elementare pentru că aproape toţi folosim un calculator acasă, dar multe cunoştinţe mai avansate am acumulat din traininguri şi mai ales observând şi învăţând de la colegi, dar şi lovindu-mă singură de probleme.

În ce fel e condiţionată evoluţia viitoare în domeniu de studii de specialitate?
Sunt fericită cu jobul actual. Am început cu Service Desk Analyst şi acum lucrez ca Service Delivery Manager pentru departamentul de Application Support. Am aplicat intern pentru această poziţie şi după un interviu şi o prezentare am fost selectată. Am început mai încet în noul rol, am preluat iniţial responsabilităţi mai mici şi apoi proiecte tot mai complicate şi cu responsabilităţi mai mari. E important să găseşti în job în primul rând ceva incitant şi motivant, dar în acelaşi timp să ai un mentor de la care să înveţi. Încerc să mă perfecţionez prin participări la cursuri de specialitate, de exemplu certificări ITIL (bune practici în managementul serviciilor de IT, n. red.). Ca în orice domeniu, e nevoie de perfecţionare şi învăţare continuă. Nu e întotdeauna nevoie de studii de specialitate pentru a putea avansa în jobul pe care îl faci, ci mai degrabă de determinare şi de pasiune pentru a putea învăţa cât mai mult. Perspectivele de creştere sunt atât în acelaşi rol, cât şi în companie, pe alte roluri cu orientare spre client. Pe partea de creştere în acelaşi rol există oportunitatea de a învăţa mai mult legat de partea financiară şi comercială ce vine cu orice client nou şi care în timp duce spre o dezvoltare profesională ce face mai uşor accesul la roluri mai diversificate în companie.

Loading...
Comenteaza