Angajaţii despre piaţa muncii în 2018: salarii reduse, muncă multă, stres mare

Angajaţii despre piaţa muncii în 2018: salarii reduse, muncă multă, stres mare
Schimbările legislative în materie de salarizare, impozitare și contribuții anunțate pentru începutul anului viitor îi fac pe angajații să nu mai fie la fel de optimiști în privința viitorului lor pe piața muncii.

Perspectivele și aşteptările profesionale pentru 2018 se regăsesc în indicele de încredere în piața muncii din România, ce înregistrează o valoare de 37,60 pentru noiembrie. O valoare sub 50, care reprezintă zona neutră, sugerează o perspectivă mai degrabă pesimistă a angajaților asupra condițiilor generale de pe piața muncii și în companiile pentru care lucrează. 

Potrivit răspunsurilor oferite în sondajul efectuat de Undelucram.ro, cea mai mare platformă dedicată angajaților din ţară, 2018 va aduce o migrare masivă a forței de muncă între companii. 60% dintre respondenți vor să își schimbe locul de muncă în anul care urmează.

Deciziile de a părăsi actualul loc de muncă par a fi voluntare, având în vedere că 48,3% dintre angajați nu se tem că vor fi concediați în următoarele șase luni.  Pentru a putea face cu succes pasul către un alt loc de muncă în 2018, 61% dintre participanți sunt dispuși să participe la cursuri de specializare.

40,9% și-au declarat disponibilitatea de a fi relocați în alt oraș decât cel în care se află acum pentru a începe o nouă carieră. Cei mai mulți recunosc că le va fi greu să găsească un loc de muncă potrivit pregătirii și așteptărilor lor. 44% consideră că sunt mult mai puține oportunități de angajare decât erau în urmă cu șase luni.
  
Venituri mai mici 
 
Hotărârea angajaților de a căuta noi oportunități este alimentată de mai mulți factori care le-au afectat și le vor afecta atât veniturile, cât și dezvoltarea profesională. Pesimismul care se manifestă în rândul forței de muncă este legat de salariu. 61% dintre angajați nu se așteaptă la niciun fel de mărire a salariului în următoarele șase luni. 70% se așteaptă la o evoluție negativă a veniturilor, exprimându-și opinia că trecerea contribuțiilor în sarcina lor le va scădea salariul.
 
52% cred că pe lângă salariile mai mici pe care le vor avea de anul viitor vor fi afectați și de un bonus în scădere comparat cu cel de anul trecut. Dacă la sfârșitul lui 2016 angajații plănuiau deja concediile pentru 2017, acum 55% nu mai fac acest lucru, chiar că se așteaptă să își permită mai puțină relaxare anul viitor.
  
Mediu de lucru dificil
 
Angajații români spun că şi mediul de lucru se degradează treptat. 64% reclamă faptul că pe parcursul ultimelor șase luni volumul de muncă a crescut, pe când sprijinul oferit de companie sau colegi pentru desfășurarea activității a rămas la fel (51%). Chiar și cu un volum mai mare de muncă, mediul de lucru, procedurile sau eficiența au rămas la fel (41%) ori s-au înrăutățit (41%). 
 
Acest lucru conduce la un volum mai mare de stres, resimțit de 64% dintre angajați. În ciuda faptului că în ultimul an au evoluat profesional în cadrul companiilor pentru care lucrează (56%), doar 18,7% consideră că mai pot avansa pe scara ierarhică la actualul loc de muncă. 40% dintre angajați nu mai au încredere în viitorul companiilor pentru care lucrează.
  
Datele furnizate în indicele de încredere pe piața muncii sunt extrase din sondajul efectuat în mediul online în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie. La întrebări au răspuns 1.318 persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani.

Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online a angajaților din România, cu 50.000 de membri activi pe platformă și 150.000 de evaluări lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviurile de angajare sau ofertele salariale.

Loading...
Comenteaza