Video Foto Aplicaţia RAR cu care verifici starea unei maşini şi istoricul ei

Aplicaţia RAR cu care verifici starea unei maşini şi istoricul ei
| Foto: RAR

Registrul Auto Român (RAR) lansează o aplicaţie cu ajutorul căreia persoanele care deţin sau intenţionează să-şi achiziţioneze un vehicul pot verifica gratuit istoricul acestuia, cu condiţia ca maşina să fi trecut cel puţin o dată pe la RAR.

Aplicaţia se găseşte pe site-ul Registrului Auto Român, iar pentru accesarea datelor solicitantul trebuie să-şi introducă adresa de email şi numărul de identificare al vehiculului - seria de caroserie/şasiu. Aplicaţia va genera un cod de acces pe care îl va expedia pe adresa de email iar, după validarea lui, va furniza către aceeaşi adresă de email informaţiile pe care le consideră utile pentru deţinătorul sau viitorul deţinător al unui vehicul.

Datele generate sunt: activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.

Datele oferite reflectă configuraţia vehiculului şi statutul acestuia şi sunt valabile la data interogării acestora în sistemul nostru informatic. Aceste date nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicaţiei se supune unor termene şi condiţii, care sunt detaliate în momentul accesării aplicaţiei „ISTORIC VEHICUL”.

Poza noua 21.03.2019

Dacă aplicaţia se accesează în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricţionat accesul în consecinţă. Aplicaţia poate fi accesată şi de pe smartphone.

„Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoţitoare ale vehiculului, a valabilităţii ITP şi a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creşteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul.

În viitor, avem în vedere extinderea domeniului informaţiilor pe care le oferim, prin includerea şi a unor date referitoare la eventuale daune şi/sau reparaţii care interesează structura de rezistenţă a unui vehicul. Întrucât acestea sunt informaţii care nu ne aparţin, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri”, mai arată comunicatul instituţiei.

Loading...
Comenteaza