Autostrada Transilvania se rupe la Câmpia Turzii; Nazare promovează la CE traseul Timişoara - Turda - Iaşi

Autostrada Transilvania se rupe la Câmpia Turzii; Nazare promovează la CE traseul Timişoara - Turda - Iaşi
Comisia Europeană a acceptat astăzi includerea în noua rețea TEN-T a traseului Timișoara-Sebeș-Turda-Târgu-Mureș-Iași-Ungheni şi a rutei Calafat-Craiova-Alexandria-București, ambele atât în componenta rutieră cât și feroviară, dar şi includerea rutelor Borș-Turda și Constanța-Tulcea-Brăila-Galați în rețeaua globală și a Canalului Dunăre-București în rețeaua centrală.

"Este o contribuție foarte importantă la dezvoltarea viitoare a infrastructurii din România", spune ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare. El spune că deciziile de azi sunt rezultatul unor "negocieri foarte lungi şi foarte dificile cu Comisia Europeană". Prin deciziile de azi, România a obținut dublarea rețelei rutiere TEN-T pe teritoriul național și impunerea unei axe est-vest de relevanță regională. "Includerea segmentului de autostradă Târgu-Mureș - Iași - Ungheni, mai cu seamă, se prefigurează drept un coridor de dezvoltare pentru zona nordică a României și consolidează interconectarea viitoare a Republicii Moldova la principalele coridoare europene", a afirmat ministrul Nazare.

"În calitate de stat membru pe granița UE cu un interes direct în vecinătatea estică, am promovat prin Târgu-Mureș - Iași un traseu prin excelență de importanță europeană: traversează Carpații, conectează două state membre, România și Ungaria, cu doi vecini importanți, R. Moldova și Ucraina, și scurtează ruta europeană Est-Vest la nivel de autostradă cu peste 300 de km", a adăugat el.

În urma deciziei de astăzi, lungimea totală a rețelelor TEN-T din România se dublează în ceea ce privește modul de transport rutier și crește cu peste 40% pe modul feroviar. În opinia ministrului Transporturilor și Infrastructurii, accesul la finanțare va fi "simplificat", iar finanțarea europeană disponibilă pentru proiectele acestea, "identificate de acum ca fiind prioritare, va crește substanțial", la fel interesul și încrederea finanțatorilor privați și internaționali.

Loading...
Comenteaza