Banca Transilvania: piața construcțiilor va crește spectaculos

Banca Transilvania: piața construcțiilor  va crește spectaculos

Ritmul mediu anual al pieței locale a construcțiilor se va majora cu peste 11% în 2019, estimează experții Băncii Transilvania (BT) Cluj.

“Am majorat prognozele pentru evoluția construcțiilor pe termen mediu prin încorporarea datelor din iunie. Noile prognoze indică perspectiva creșterii cu ritmuri medii anuale de 11,5% în 2019, 5,1% în 2020, respectiv 4,8% în 2021, scenariu susținut de nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare, potențialul ridicat de investiții în infrastructură după dinamica lentă din ciclul postcriză și continuarea procesului de convergență a veniturilor populației spre nivelurile medii din Uniunea Europeană”, precizează Andrei Rădulescu, directorul direcției analiză macroeconomică a BT.

Institutul Național de Statistică a publicat datele cu privire la evoluția sectorului construcțiilor în iunie și primul semestru al anului curent. Statisticile confirmă continuarea momentului favorabil în acest sector intensiv în capital și forță de muncă în iunie (creștere peste ritmul potențial pentru a patra lună la rând), evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de majorarea cheltuielilor de capital ale statului.

Se observă ajustarea dinamicii lunare și decelerarea ritmului anual în iunie, evoluții care pot fi interpretate ca o normalizare (după avântul puternic din primele luni ale anului curent), influențată și de creșterea gradului de prudență în contextul acumulării de semnale de final de ciclu postcriză.

Sectorul construcțiilor a scăzut pentru a doua lună la rând în iunie, cu o dinamică lunară de 2,8%. Evoluția a fost determinată de declinul componentelor construcții noi și reparații curente cu ritmuri lunare de 4,8%, respectiv 11,2%. Lucrările de reparații capitale au consemnat un avans lunar de 12,7% în iunie.

Dinamica an/an a construcțiilor s-a temperat de la 27,6% în mai la 21,9% în iunie, cel mai redus ritm din martie. Se observă decelerarea construcțiilor noi de la 34,1% an/an în mai la 25,7% an/an în iunie, minimul din februarie. Ritmul anual al reparațiilor curente a decelerat la 18.5% în iunie, cel mai scăzut din martie. Reparațiile capitale au crescut cu 4.9% an/an în iunie, după ajustarea cu 7,6% an/an înregistrată în mai.

Din perspectiva analizei pe obiecte de construcții se evidențiază majorarea componentei lucrări inginerești cu 16,5% an/an în iunie, în accelerare de la 0,9% an/an în mai. Construcțiile de clădiri rezidențiale s-au temperat de la 54% an/ an în mai la 25,1% an/an în iunie, minimul din ianuarie.

Dinamica anuală a lucrărilor de construcții nerezidențiale a decelerat de la 64,9% în mai la 30,5% în iunie, cel mai redus ritm din martie. În semestrul I construcțiile au consemnat un avans de 23,3% an/ an, evoluție determinată, în principal, de majorarea construcțiilor noi cu 30,3% an/ an.

Lucrările de reparații curente au crescut cu 11,8% an/ an în primul semestru. Reparațiile capitale au urcat cu doar 0,4% an/ an în semestrul I. Analiza pe obiecte de construcții evidențiază majorarea lucrărilor la clădiri nerezidențiale cu 39% an/an, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare.

Lucrările de construcții clădiri rezidențiale au consemnat un avans de 31,8% an/an în perioada ianuarie-iunie, dinamică influențată de majorarea veniturilor populației și de continuarea Programului Prima Casă. Lucrările de construcții inginerești au urcat cu 10% an/ an în perioada ianuarie -iunie 2019, pe fondul majorării cheltuielilor de capital ale statului (cu 12,3% an/an, la 7,9 miliarde de lei, conform Ministerului Finanțelor Public.

Conform estimărilor econometrice elaborate, sectorul construcțiilor a evoluat peste ritmul potențial pentru a patra lună la rând în iunie), evoluție influențată de redinamizarea investițiilor în infrastructură publică și nivelului redus al costurilor reale de finanțare.

Loading...
Comenteaza