Biruri mai mari pentru șoferi. Statul scumpește RCA

Biruri mai mari pentru șoferi. Statul scumpește RCA
Tarifele de referință pentru poliţele auto obligatorii (RCA) prevăzute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sunt acum mai mari cu 9% pentru persoanele fizice și de 11% pentru firme.

Tarifele de referinţă au fost calculate de o companie independentă -  Deloitte Audit - în funcţie de categoriile de vehicule (autoturisme, transport marfă sau persoane), tipul asiguratului (persoană juridică/ fizică), vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri), potrivit ASF.

Tariful de referință este un reper pentru consumatori în ceea ce privește prețul poliţelor auto obligatorii și reprezintă, împreună cu factorul N, elementele în baza cărora este stabilit pragul aferent încadrării unui asigurat în categoria de client cu risc ridicat.

“Schimbarea relativă a primei de risc de referință comparativ cu cea din tariful de referință anterior nu este consistentă la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existând atât scăderi, cât și creșteri de valoare.

Tarifele de referință vin în contextul creat de cadrul legislativ primar și secundar actual, care introduce prevederi și instrumente noi pentru piață. Printre acestea se numără și un sistem de bonus-malus care răsplătește comportamentul corect în trafic. 

Acum șoferii care ajung la clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă, față de 32% cât era prevăzut  de reglementările anterioare. 83% din polițele RCA pentru persoane fizice se aflau în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă aflându-se 48% din polițe.

Pentru persoanele juridice, 76% din polițe se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria aflându-se 26%. Ca urmare a modificării legislației cu privire la sistemul de bonus-malus, reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decât au fost aplicate în trecut. 

Tariful de referință mediu ponderat în funcție de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei, conform tarifului de referință anterior (+9%), iar pentru cele juridice, de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei, conform tarifului de referință anterior (+11%)", conform conducerii ASF.

Deși instituția a precizat că tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață, societățile de asigurare se raportează la acestea. ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează 10 milioane de participanţi. 

Loading...
Comenteaza