Boc și Tișe gestionează 1,5 miliarde. Primăria Cluj, la nivelul unui sector din București

Boc și Tișe gestionează 1,5 miliarde. Primăria Cluj, la nivelul unui sector din București

Primăria condusă de Emil Boc obține venituri sub cele ale marilor sectoare ale Bucureștiului, în timp ce președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, are pe mână 486 de milioane de lei.

Cele șapte primării din capitală au avut cele mai mari venituri dintre administrațiile locale în 2017 (8,9 miliarde de lei), primăria generală fiind cea mai bogată administrație din țară (3,6 miliarde), conform portalului Analize Economice. Timișul este pe primul loc între județe, veniturile cumulate ale primăriilor și consiliului județean însumând 2,3 miliarde de lei, Clujul, pe doi (2,3 miliarde), Iașiul, pe trei (2,2 miliarde).

CJ Iași a avut cele mai mari venituri dintre cele 41 de instituții din țară (520 de milioane de lei), urmat de Cluj (486 de milioane), de Timiș (473 de milioane) și de Prahova (430 de milioane). Primăria București avea venituri de 3,8 miliarde de lei, iar apoi vin Sectorul 1 (1,2 miliarde) și Sectorul 2 (0,9 milioane).

Municipalitatea clujeană, 19 milioane de lei în minus

În top mai figurează Primăria Cluj-Napoca (0,9 miliarde) și Primăria Timișoara (0,8 miliarde). Municipalitatea clujeană este mai săracă față de anul anterior, de la 934 la 915 milioane de lei, iar cea timișoreană a involuat ceva mai puțin, de la 815 la 812 milioane de lei.

“Cu bugetul de investiții amanetat pe 10 ani poți face 10 km de linie de metrou. Mai mult, vedem că în loc de o creștere a veniturilor primăriilor din Cluj-Napoca și din Timișoara față de anul anterior, anul trecut am asistat la o diminuare, iar anul acesta, odată cu reducerea cotei de impozit pe venit, este probabil ca veniturile să mai scadă”, observă analistul Gheorghe Sofian.

Primăriile, departe de autonomia financiară 

Datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare și cele ale Ministerului Finanțelor Publice arată că veniturile administrațiilor locale au reprezentat 25% dintre cele ale bugetului consolidat al statului (62 din 252 de miliarde de lei), iar veniturile proprii, 12% (30 din 252 de miliarde).

"Cu 13,7 miliarde de euro anual, dintre care doar 6,7 miliarde reprezintă veniturile proprii ale administrațiilor locale, e greu de crezut că putem vorbi despre o mai mare autonomie financiară fără o creștere a veniturilor”, consemnează studiul.

Venituri reședințe de județ

  • București            8,98 mld. lei

  • Cluj-Napoca       0,91 mld. lei

  • Timișoara           0,81 mld. lei

  • Iași                       0,79 mld. lei

  • Constanța          0,74 mld. lei

 

Venituri bugete locale

  • Timiș                   2,39 mld. lei

  • Cluj                      2,35 mld. lei

  • Iași                       2,26 mld. lei

  • Constanța           2,17 mld. lei

  • Prahova              2,07 mld. lei

Loading...
Comenteaza