Boom în turismul intern. Piața voucherelor de vacanță s-a triplat: 12 milioane de euro

Boom în turismul intern. Piața voucherelor de vacanță s-a triplat: 12 milioane de euro

1 milion de vouchere de vacanță au fost emise pe hârtie și pe suport electronic în perioada ianuarie-aprilie, cu o valoare de 12,5 milioane de euro, de trei ori mai mare față de perioada similară din 2017, conform Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Creșterea a fost impulsionată de acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din sistemul public, începând din toamna trecută, în cuantum de 1.450 de lei de persoană. Suma de 12,5 milioane de euro va intra în industria turistică prin vacanțe cumpărate cu vouchere, într-un an din momentul emiterii lor.

În aceeași perioadă din an au fost emise pe suport electronic 4.688 de vouchere de vacanță, de 2,3 milioane de lei. În primele patru luni din 2017 au fost emise 418.000 vouchere, de 17,5 milioane de lei. Cu un an în urmă au fost emise 174.000 de vouchere, de 6,4 milioane de lei.

“S-a înregistrat o creștere semnificativă a valorii voucherelor de vacanță, iar banii respectivi se vor reflecta în veniturile care vor contribui la sustinerea turismului românesc. Acordarea voucherelor este o măsură binevenită, care ar trebui pusă în aplicare pe termen lung pentru impulsionarea turismului intern. Din nefericire, guvernul a decis să acorde aceste vouchere bugetarilor doar până la 1 decembrie 2018”, susține Nicolae Demetriade, președintele ANAT.

Dispar voucherele, apare indemnizația

După 1 decembrie, în locul voucherelor de vacanță pe hârtie sau electronice, bugetarii vor primi o indemnizație, potrivit articolului 26 din legea salarizarii personalului plătit din fonduri publice.

“În prezent se discută dacă voucherele de vacanță să fie incluse în salariu sau să se plătească separat. În oricare variantă, banii pe care angajații din sistemul public îi primesc nu mai pot fi urmăriți dacă se cheltuiesc pe vacanțe în România sau în străinătate, ori pentru cumpărarea unor bunuri și nu o să mai știm dacă susțin sau nu dezvoltarea turismului românesc”, precizează Demetriade.

Voucherele au fost introduse în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice, fiind apoi restricţionată an de an prin act normativ. Legea a fost promovată pentru protejarea stării de sănătate a angajaţilor şi prevede impozite reduse în cazul angajatorilor ce oferă bonurile valorice.

Un alt scop al legii este creşterea turismului intern, iar ultima variantă a actului normativ, aprobată în 2015, prevede înlocuirea primelor de vacanţă cu care puteau fi cumpărate sejururi externe şi erau taxate similar salariului pentru angajator, cu voucherele de vacanţă.

ANAT are ca membri activi 500 de agenții de turism, care cumulează 80% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la un miliard de euro anual și au împreună 4.600 de angajați. Industria turismului în România are 120.000 de angajați  și contribuie la economia națională cu 2% din produsul intern brut.

Loading...
Comenteaza