Cartofi din Egipt interziși în România. Conțin o bacterie care nu poate fi tratată

Cartofi din Egipt interziși în România. Conțin o bacterie care nu poate fi tratată

Inspectorii fitosanitari au depistat 1.100 tone de cartofi de proveniență Egipt, care au primit interdicția de a intra în România deoarece conțineau bacteria putregaiul brun.

"Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă o exigență sporită pentru protejarea spațiului românesc privind prevenirea introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România. Activitatea fitosanitară este îndreptată spre prevenirea introducerii de organisme dăunătoare în zone în care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de răspândire şi eradicarea organismelor dăunătoare", a transmis MADR.

În urma acțiunilor de control, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1.100 tone de cartofi de proveniență Egipt, care au primit interdicția de a intra în țară prin portul Constanța, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistată prezența bacteriei ralstonia solanacearum (putregaiul brun).

Tuberculii de cartof au fost prelevați în baza deciziei de punere în aplicare a Comisiei Europene din 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi, provenind din Egipt.

Măsura interdicției a fost luată în baza hotărârii guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonanței nr. 136/2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România.

MADR susține că impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător și ar exista riscul contaminării solului și a apelor de suprafață cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor, precum și din cartofii deteriorați și evacuați ca resturi menajere.   

 

Loading...
Comenteaza