Video Castelele din Transilvania, într-un documentar web "made in Cluj"

Castelele din Transilvania, într-un documentar web "made in Cluj"

O regizoare din Cluj va face un documentar web interactiv despre castelele din Transilvania. History is Our Story este un proiect strategic cu o durată de doi ani, care are ca scop prezentarea poveștii comunități unice din regiune printr-o metodă experimentală.

Situația celor trei castele incluse (Bethlen din Bahnea, Apaffy din Dumbrăveni și Rhedey din Sângeorgiu de Pădure) este specifică atât ca locație geografice și istorie, cât și din punctul de vedere al comunităților locale. Documentarul web se va baza pe istoriile acestor trei castele și pe cele ale comunităților.

Găsirea acestor povești și relatarea lor într-o formă care să stârnească interes constituie în sine o provocare. Regizoarea clujeană Cecilia Felmeri se va baza pe viziunea sa creativ-artistică, fiind pregătită pentru această “vânătoare de povești”.

În toamnă, o echipă interdisciplinară de experți va începe lucrările pe teren, unde camerele de filmat vor fi deja pornite pentru ca procesul de cercetare poate să devină parte integrală a documentarului. Poveștile găsite se vor transforma într-un film documentar, după care vor fi transpuse pe o platformă online, unde, prin interacțiune cu utilizatorii, se vor completa și combina într-o poveste integrală.

Alte două proiecte noi au fost lansate în cadrul programului strategic Castel în Transilvania, care are ca scop revitalizarea castelelor și conacelor transilvănene prin găsirea unor modele de dezvoltare durabilă, accentuarea legăturii dintre patrimoniul construit și comunitatea locală, implementarea de proiecte, activități și evenimente, colaborarea cu experți în domeniu.  

Prin EduCastel se vor realiza 12 jocuri și jucării interactive pentru copii cu vârsta între 4 și 12 ani prin care istoria castelelor transilvănene este transmisă copiilor printr-o metodă inovativă. Pe parcursul taberei Castel Formula 3.0, care va fi organizată în septembrie la Castelul Kemény din Brâncovenești (județul Mureș), 30 de tineri experți vor lucra la modele de dezvoltare pentru acesta.

Programul Castel în Transilvania a fost lansat în 2015 de către Grupul Pont Cluj cu scopul de a crea o strategie și o rețea, care să valorifice pe termen lung potențialul economic și social al castelelor și conacelor din Transilvania.

În ultimii doi ani, cu ajutorul experților a fost elaborată o strategie de dezvoltare în trei limbi, un website și o aplicație mobilă, care conțin informații necesare și valoroase referitoare la 300 de castele și conace. În 2016 s-a format Coaliția Castel în Transilvania.

Aceasta înglobează în prezent 30 de proprietari și administratori de castele și conace. În 2017 a fost lansat webshop-ul Castel, unde pot fi achiziționate creațiile unice ale unor designeri din Transilvania, iar cumpărătorii vor contribui și la susținerea Fondului Castel în Transilvania.

În cadrul a trei conferințe, două tabere interdisciplinare și numeroase întâlniri profesionale au fost implicați 70 de experți, 400 de participanți, 6 artiști și 70 de tineri participanți la tabere.

Loading...
Comenteaza