Cât dăm pe apartamentele din executări silite

Cât dăm pe apartamentele din executări silite
Clienţii pot găsi câte o afacere bună dacă ştiu unde, ce şi cum să liciteze. În Cluj ofertele sunt însă puţine, iar la primele termene de licitaţii preţurile concurează cu cele din piaţă.

30.000 de euro, o sumă modestă pentru achiziţia unei locuinţe într-un mare oraş din ţară, e suficientă pentru achiziţia unui apartament cu trei camere scos la licitiaţie de diviziile imobiliare ale băncilor, arată o analiză a portalului Imobiliare.ro.

În Cluj, în apropiere de strada Oaşului, pe Imobiliare.ro este anunţată o licitaţie pentru o garsonieră într-un bloc construit în 1980, la un preţ de 53.625 de lei (adică 12.000 de euro). Suma este cea rezultată în urma unei scăderi de 25% din preţul iniţial. Locuinţa are o suprafaţă de 22 mp utili şi este situată la parter. „Pe segmentul locuinţelor executate silit, cei care dispun de suma de 30.000 de euro pot găsi între oferte locuinţe cu trei camere - în Iaşi, Timişoara sau chiar în capitală. Pe piaţa liberă, cu această sumă poate fi achiziţionat cel mult un apartament cu două camere confort doi", susţin reprezentanţii Imobiliare.ro.

Băncile au în portofoliu oferte de locuinţe, o parte în Cluj-Napoca, dar mare parte în afara reşedinţei de judeţ. Banca Transilvania are în lista locuinţelor aflate în executare silită un apartament cu 3 camere, cu suprafaţă utilă de 93 mp, în zona Alverna, la 57.000 de euro. Apartamentul este situat într-un bloc cu trei etaje şi mansardă, are garaj amplasat la demisol şi se află într-un bloc construit în 1998. Un apartament de o cameră (44 mp) dintr-un imobil situat pe aleea Negoiu este scos la licitaţie de Raiffeisen la un preţ de pornire de 28.900 de euro. În Floreşti, un apartament de trei camere, de 64 mp, are un preţ de pornire de 25.168 euro. BCR are spre vânzare mai multe apartamente în localitatea din vecinătatea municipiului, de una-două camere, cu preţuri cuprinse între 25.500 şi 33.500 de euro.
Achiziţia unei locuinţe în cadrul unor astfel de proceduri poate reprezenta o afacere, dar numai în anumite condiţii, spun specialiştii, care arată că există şi o serie de dezavantaje. „Ofertele active din piaţa clujeană sunt foarte puţine, poate 20-30 în tot oraşul. Apoi, când cumperi o locuinţă aflată în executare silită, practic cumperi pisica în sac. Nu există posibilitatea să vezi apartamentul. Aşa că, dacă nu l-ai văzut înainte sau nu ai un prieten care să îl fi văzut, nu prea ştii ce iei. Sigur, ai informaţii privind suprafeţele şi adresa imobilului şi mai sunt cele pe care poţi să ţi le iei din teren, dacă mergi să cauţi blocul: dacă are termopane, centrală termică, dacă fostul proprietar a lăsat datorii la asociaţie", explică Anamaria Burcă, asociat în compania de consultanţă Coldwell Banker Transilvania.

Nici nivelul preţurilor anunţate nu reprezintă întotdeauna un motiv suficient de bun pentru a opta pentru o astfel de achiziţie. „La primul termen de licitaţie nu merită să faci o achiziţie. E vorba de preţul de piaţă, numai că nici nu ştii exact de cumperi. De la al doilea termen vorbim de 75% din valoarea de evaluare. Numai că aici te mai poţi întâlni cu alţi cinci doritori, care vor creşte suma. O astfel de achiziţie poate fi şi o afacere, dacă ştii ofertele bună. Ideea este că în Cluj-Napoca ofertele sunt puţine. Clujenii sunt, în general, buni platnici, îşi achită ratele, iar Clujul este o piaţă care încă mai mişcă, spre deosebire de alte oraşe mai mici din ţară, unde sunt zeci de oferte care stau în piaţă şi apartamente pe care nu le cumpără nimeni", a sintetizat Burcă.

În zone considerate bune pe piaţa rezidenţială a oraşului, preţurile locuinţelor sunt ridicate, chiar dacă vânzările se fac în cadrul procedurii de insolvenţă, din datele oferite de companiile ce operează în piaţă. În cadrul proiectului Mao Life Residence, din Bună Ziua, în opt luni după intrarea în procedură de insolvenţă s-au vândut 38 de apartamente, conform bilanţului făcut la final de an de Casa de Insolvenţă Transilvania (CIT). De la intrarea proiectului Mao Life Residence în procedură de insolven?ă în aprilie 2013 până în decembrie, CIT a realizat vânzări în valoare de 3,7 milioane de euro, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă.

 

Loading...
Comenteaza