Ce s-a ales din “fabricile imobiliare” ale Clujului GALERIE FOTO

Ce s-a ales din “fabricile imobiliare” ale Clujului GALERIE FOTO
Fostele hale, vândute după 2007 şi demolate, au lăsat terenuri virane şi urme de producţie.
Proiectele au rămas pe hârtie, iar pe suprafeţele “de milioane” se parchează maşini şi creşte vegetaţie. Şantierul fostei fabrici de dulciuri Feleacul a intrat în conservare, iar terenurile eliberate după demolările din 2008 de pe Bulevardul 21 Decembrie lasă loc vegetaţiei. Flacăra portocalie a rămas în picioare, dar e goală, în timp ce se pregătesc “tăieri” de etaje pentru proiectele din zonă.

Pe strada H. Barbusse este un şantier deschis. A fost instalată chiar şi o macara. Aici au demarat lucrările pentru primele două scări din ceea ce ar urma să fie un ansamblu rezidenţial de 660 de locuinţe, proiect imobiliar în favoarea căruia s-a renunţat la fabrica de dulciuri Feleacul, dar intrat ulterior în conservare. O parte din fosta unitate de producţie e încă în picioare, pe un perete a mai rămas chiar şi harta fostelor hale, dar lângă aceste clădiri betoanele anunţă noua funcţiune rezidenţială: se vede scheletul unor viitoare parcări subterane, construcţia a ajuns la nivelul 0 şi a “ieşit din pământ”, după cum spun constructorii, dar pe şantier nu se lucrează.

Potrivit unuia dintre proprietari, Călin Buzoianu, afacerile familiei se vor concentra în perioada următoare în zona energiei, în domeniul hotelier şi în agricultură. Ceva mai încolo de strada retrasă unde era Feleacul, pe Bulevardul 21 Decembrie stau nefolosite alte două terenuri “eliberate” de producţie. Demolat încă din 2008, fostul sediu al fabricii de lactate Napolact trebuia înlocuit cu un complex de apartamente, birouri şi 3.500 mp de spaţii comerciale şi de servicii. Reprezentanţii fondului ceh de investiţii Morava au anunţat că vor demara lucrările cu segmentul de retail, pe care îl vor finaliza în 2010. Terenul e, deocamdată, folosit de o maşină parcată pe suprafaţa achiziţionată în 2006 cu 4,2 milioane de euro.

După ce a preluat (cu 14 milioane de euro, potrivit informaţiilor din piaţă) terenul Tricotaje Someşul, Atrium Centers a demolat fosta unitate de producţie în doar cinci luni, în 2008. Fosta fabrică de textile, anterior de tutun, a lăsat loc mai întâi unor bălării, iar acum au apărut deja mici arbori. Dintre vechile fabrici bine poziţionate în interiorul oraşului, tranzacţionate pentru terenuri, Flacăra a rămas în picioare – criza economică intervenind înainte ca germanii de la LBBW Immobilien, cumpărătorii activelor, să înceapă demolarea. Fabrica portocalie e “protejată” de garduri, de porţi şi de un om de pază, care lasă maşinile să treacă de barieră. În incinta unităţilor de producţie sunt locuri de parcare.

Proiectul prevedea cinci clădiri de până la 22 de etaje, pentru locuinţe, spaţii hoteliere, comerciale şi birouri: o investiţie estimată la peste 100 de milioane de euro. Între timp, s-au mai schimbat şi planurile municipalităţii, iar refacerea Planului Urbanistic General va reduce şi coeficienţii acceptaţi anterior în anumite zone, în cazul proiectelor ce nu au produs efecte. Pentru ansamblul mixt al LBBW de la Flacăra s-au emis în 2009 primele autorizaţii de construire. În zonă, o fostă clădire a Napochim, cu un teren de 3.200 mp, este scoasă la vânzare. De aproximativ doi ani. Are însă afişat un anunţ nou cu “De vânzare”, care faţă de cel de dinainte e mai mare şi mai roşu.

Turnuri intrate la apă


“Cei de la LBBW au venit la noi la discuţii. Proiectul e încă blocat, dar dezvoltatorii au vrut să ştie care sunt perspectivele. Le-am spus şi noi că se doreşte reducerea coeficienţilor şi a regimului de înălţime. Oricum, dezvoltatorii nu mai sunt acum atât de interesaţi să facă turnuri de 20 de etaje”, a declarat primarul Sorin Apostu.


Loading...
Comenteaza