Cele mai tari companii din lume. Au o valoare de piață de 20.000 de miliarde de dolari USD

Cele mai tari companii din lume. Au o valoare de piață de 20.000 de miliarde de dolari USD
Valoarea Amazon a crescut cu 278 de miliarde de dolari într-un an | Foto: Cnet.com

Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii globale a crescut cu 15% comparativ cu anul trecut și a ajuns la 20.000 de miliarde de dolari, conform  studiului PwC Global Top 100. SUA dețin prima poziție cu 54 de companii, adică 61% din capitalizarea de piață.

„Dacă este să privim și pe plan local, capitalizarea bursieră a companiilor românești listate pe Bursa de Valori București era, după primele șase luni din acest an de 20 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor de pe piața reglementată era de 36 de miliarde de euro.

În primele șase luni din 2018, piața de capital din România a avut o evoluție pozitivă, marcată de două listări și două emisiuni de obligațiuni. Cele 40 de milioane de euro pe care Purcari Wineries le-a atras de pe bursă dau un semnal de încredere atât pentru investitori și potențiali investitori, cât și pentru companiile care au în plan atragerea de finanțare de pe piața de capital”, spune Ileana Guțu, senior manager la PwC România.

Americanii domină lumea. Tehnologiei

48% din creșterea ultimului an din Top 100 a fost asigurată de companiile americane, pe fondul unor condiții economice solide și bazată pe poziția dominantă pe care o au în sectorul tehnologic. Europa înregistrează o creștere a capitalizării bursiere pentru al doilea an la rând, dar cu o pondere neschimbată în clasamentul primelor 100 cele mai mari companii din lume în funcție de valoarea de piață.

Pentru al patrulea an consecutiv, SUA dau peste jumătate din companiile care alcătuiesc Top 100 (54 de companii anul acesta, în scădere de la 55 în 2017). Valoarea companiilor americane reprezintă 61% din totalul topului, în scădere de la 63% anul trecut. Amazon are cea mai solidă creștere a capitalizării, câștigând, ca valoare de piață, 278 de miliarde de dolari sau 66% comparativ cu 2017.

Chinezii vin tare din urmă

Pe locurile următoare sunt două companii din China, Tencent, cu o creștere a valorii de 224 de miliarde (+82%), și Alibaba, cu o creștere de 201 miliarde de dolari (+75%). Următoarele trei companii cu cea mai bună performanță bursieră, în termeni absoluți, vin din SUA: Microsoft, Alphabet și Apple.

În ciuda faptului că se află pe locul 6 în termeni ai creșterii valorii de piață, Apple rămâne în pole-position în ceea ce privește capitalizarea bursieră pentru al șaptelea an consecutiv. Cu toate acestea, avansul față de Alphabet, care se află pe locul doi, s-a redus cu 25%, la 132 de miliarde de dolari, de la 175 de miliarde în 2017.

Apple a plătit, în 2017, 31 de miliarde de dolari drept dividende investitorilor și pentru răscumpărarea de acțiuni, față de 29 de miliarde în 2016, cea mai mare sumă dintre toate companiile din top. JP Morgan Chase se situează pe locul al doilea în ceea ce privește valoarea distribuită acționarilor, cu 24 de miliarde, în creștere de la 18 miliarde în anul precedent.

Europa începe să își revină

Pe sectoare și capitalizare bursieră, cel al tehnologiei continuă să conducă în fața celui financiar pentru al treilea an consecutiv, iar cel al bunurilor de larg consum se află pe locul trei. Primele trei companii la nivel global sunt din sectorul tehnologiei - Apple, Alphabet, Microsoft - urmate, pe locul cinci de Tencent și Facebook pe locul opt, în scădere de pe locul șase anul trecut.

Companiile europene au fost serios afectate de criza financiară globală de acum un deceniu, ceea ce le-a indus de atunci fluctuații în capitalizarea bursieră. Cu toate acestea, anul trecut Europa a reușit să-și consolideze recenta revenire, prin creșterea numărului de companii din Top 100 de la 22 la 23.

A crescut și capitalizarea bursieră consolidată a companiilor europene cu 331 de miliarde de dolari. Numărul companiilor prezente în Top 100 este sub cele 33 pe care le avea în 2010, iar cota de piață în Top 100, 17% la nivelul anului 2018 - deși neschimbată din 2017 - este mai mică decât cea de 27% din 2009. 

China și Hong-Kong, liderele Asiei

Capitalizarea bursieră a companiilor din China prezente în Top 100 crește spectaculos cu 57% comparativ cu 2017. Anul acesta 12 companii chinezești sunt în Top 100, cu 10 mai mult față de anul trecut. Hong Kong contribuie cu alte două, după ce anul trecut a avut una singură.

În termeni de creștere absolută a capitalizării bursiere, Tencent, care este, pentru al doilea an la rând, compania chineză cu cea mai solidă dezvoltare, și-a crescut valoarea cu 82% ajungând la 496 de miliarde de dolari. În termeni globali, creșterea acesteia este a doua după cea înregistrată de Amazon.

Alibaba este a doua companie chineză în termeni de creștere și a treia în topul global, cu un salt de 75% peste anul trecut, ajungând la 470 de miliarde de dolari. Aceste salturi au dus companiile chineze în Top 10 al capitalizării bursiere, Tencent fiind clasată pe locul 5 și Alibaba pe locul 7.

Topul Global al primelor 100 de companii realizat de PwC analizează primele 100 de companii în funcție de capitalizarea bursieră la nivel mondial și compară modul în care acestea evoluează de la an la an. PwC este o rețea de firme prezentă în 158 de țări cu 236.000 de profesioniști în domeniul auditului, consultanței fiscale și pentru afaceri.

 

Top 10 mondial
  1. Apple            SUA          851 mld. USD
  2. Alphabet      SUA          719 mld. USD
  3. Microsoft     SUA          703 mld. USD
  4. Amazon       SUA           701 mld. USD
  5. Tencent        China       496 mld. USD
  6. Berkshire     SUA          492 mld. USD
  7. Alibaba         China       470 mld. USD
  8. Facebook      SUA         464 mld. USD
  9. JP Morgan     SUA         375 mld. USD
  10. Johnson        SUA          344 mld. USD
Sursa: PwC
Loading...
Comenteaza