Centru de afaceri în zona Flacăra - Abator

Centru de afaceri în zona Flacăra - Abator
Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de marţi figurează două proiecte de hotărâre privind aprobarea unor planuri urbanistice care vizează zona din spatele Pieţei Mihai Viteazu.

Complexul mixt cu turnuri ce va înlocui fabrica Flacăra şi iniţiatorii unui alt proiect de imobil cu 15 etaje pe Ploieşti-Constanţa, controversat la vremea discutării lui de către specialiştii în urbanism, aşteaptă votul consilierilor locali din Cluj-Napoca.

 

Planul Urbanistic Zonal pentru centru de afaceri, sedii de firme, dotări şi locuinţe, prezentat de societatea ImoInvest în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), în ianuarie 2008, vizează o suprafaţă de 12,4 ha, delimitată de străzile Someşului – Ploieşti – I. Popescu-Voiteşti – Iaşilor  – Constanţa – Paris. Proiectul se referă la un teren de 1.200 mp, de la intersecţia dintre străzile Ploieşti şi Constanţa, pe care ar urma să se ridice un turn cu funcţiuni mixte de 15 etaje şi o suprafaţă desfăşurată de 18.500 mp. Primarul interimar, Sorin Apostu, a precizat că beneficiarilor li se va solicita scăderea indicilor de ocupare a terenului. “La vremea aprobării (în CTATU – n. red.), li s-au dat recomandări privind circulaţiile şi indicii de ocupare. între timp, au fost date avizele pentru oportunitatea PUZ la Flacăra, aşa că şi aici vrem să mergem pe aceeaşi linie, cu un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 4”, a explicat Apostu.

 

PUZ a fost avizat, la 18 ianuarie 2008, cu mai multe recomandări, deşi membrii comisiei au avut rezerve legate de viabilitatea proiectului, în formula propusă. Astfel, rămâneau neclarificate aspecte ce ţin de rezolvarea circulaţiei generate de un astfel de centru financiar şi punctul de vedere al Autorităţii Aeronautice Civile din România. “Eu propun să le dăm aviz favorabil. Proiectul se va discuta în Consiliul Local, investitorii mai au de obţinut nişte avize. Ideea este să nu blocăm un proiect investiţional major, ce poate atrage alte proiecte de investiţii”, a spus, atunci, primarul Emil Boc, cel mai fervent susţinător al proiectului, alături de cei care l-au prezentat. Pe de altă parte, unii dintre membrii CTATU au explicat că documentaţia era incompletă şi nu putea primi un aviz favorabil. Conform PUZ, regimul de înălţime al imobilelor din zona studiată ar putea ajunge la 20 de etaje, cu un Procent de Ocupare a Terenului (POT) maxim de 80% şi un CUT maxim de 9,6. în comparaţie, avizul pentru PUZ al germanilor de la LBBW Immobilen, din aceeaşi zonă, prevede un CUT maxim admis de 5,4.

 

Proiectul ce prevede înlocuirea Flacăra cu cinci turnuri este unul dintre cele mai ample anunţate în zonă, iar PUZ şi PUD pentru ansamblul cu funcţiuni mixte vor fi, de asemenea, discutate în şedinţa de marţi. Conform avizului CTATU, reglementările urbanistice propun ocuparea fostei incinte a fabricii cu cinci volume cu regim de înălţime variabil, de maxim 22 de etaje. Accesul se face dinspre str. Someşului şi Constanţa prin trei accese auto la parcările din subteran şi la cele din incintă. Spre str. Constanţa s-a propus un scuar public, ce va face racordul de acces spre clădiri, iar dispunerea neregulată a volumelor va mai crea scuaruri si piaţete cu caracter public şi semipublic. “într-o etapă de perspectivă se va realiza o circulaţie de legătură între străzile Someşului şi Ploieşti, de preferinţă la limita incintelor Flacăra şi Napochim, care va deschide ansamblul spre o nouă circulaţie publică”, se precizează în aviz.

 

Nemţii s-au mişcat bine

 

Complexul mixt care va lua locul fostei fabrici Flacăra va fi dezvoltat printr-un parteneriat între LBBW Immobilien şi Dootz Development Alba Iulia. Investiţia se va ridica la peste 100 de milioane de euro. Acesta a evoluat mult mai repede: proiectul a primit, în noiembrie, avizul de oportunitate pentru întocmirea PUZ din partea CTATU, iar în această lună proiectanţii au obţinut şi avizul pentru PUZ, la a doua prezenţă în şedinţă de urbanism.

Loading...
Comenteaza