Cinci stele pe Conti

Cinci stele pe Conti
Planurile pentru proiectul de reabilitare a clădirii istorice includ amenajarea unui spa, cu piscină, restaurant, săli de conferinţe, lounge şi spaţii de cazare: 35 de camere.

Lucrările ar putea începe abia în martie, în ciuda estimărilor ceva mai optimiste de anul trecut ale noului proprietar, omul de afaceri Ioan Bene. Arhitecţii şi beneficiarul lucrează încă la detalii privind proiectul, dar funcţiunile au fost stabilite.

"Nu există încă autorizaţia nouă de construire, însă proiectul este, în mare, gata. E finalizată partea de arhitectură şi mai avem nişte discuţii cu cei de la Monumente (Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, de al cărei aviz este nevoie, deoarece imobilul este clasificat ca monument istoric, n. red.). Există şi vechea autorizaţie de construire, în baza căreia se pot face intervenţiile pentru faţadă, fiindcă aici nu modificăm nimic. Am făcut demersuri pentru reînnoirea acesteia", a explicat arhitectul Claudiu Botea, de la Arhimar, şef de proiect. Acum câţiva ani, Ardeleana Alba Iulia, companie în portofoliul căreia se afla hotelul până în 2013, a obţinut autorizaţia de construire pentru renovarea clădirii şi pentru schimbarea destinaţiei din hotel în galerii comerciale, însă aceasta a expirat între timp, iar acum planurile au fost modificate de către noul proprietar.

Funcţiunile din imobilul aflat acum în aşteptarea intervenţiilor de restaurare au fost trasate. Astfel, la subsol ar urma să fie amenajată o sală de sport, dar şi o zonă de spa (cu saune, vestiare şi piscină), pentru a deservi partea de hotel. La parter va reapărea, conform tradiţiei locului, un restaurant, precum şi o cafenea. Aici se va amenaja lobby-ul hotelului şi sunt prevăzute şi două spaţii de retail pe latura dinspre str. Napoca. La primul etaj vor funcţiona camere şi au fost propuse şi spaţii de conferinţe. Camere vor fi amenajate şi la etajul al doilea, dar şi la mansardă. Pentru acest ultim nivel al clădirii au fost propuse săli de conferinţe şi întâlniri, dar şi o zonă de lounge. Conform planurilor actuale, hotelul va avea 35 de camere, dar numărul de unităţi poate suferi unele modificări în urma finalizării conceptului, a explicat arhitectul Daniel Barna, unul dintre cei care lucrează la proiect.

"Hotelul va fi unul de 5*, iar stabilirea funcţiunilor şi proiectul au fost gândite în acest sens, pentru a se putea obţine punctajul necesar clasificării", a menţionat Botea. Potrivit arhitectului, având în vedere stadiul demersurilor, lucrările ar putea începe în prima lună de primăvară, cel mai probabil intervenţiile pentru renovarea faţadei fiind primele demarate. Iniţial, Bene, proprietar al clădirii, de anul trecut, prin societatea Napocamin Cluj, estima că lucrările de reabilitare vor începe încă din 2013, dar demersurile s-au prelungit. Tranzacţia de 5 milioane de euro prin care clădirea a trecut de la Ardeleana la Napocamin, prin lichidatorul judiciar, a fost semnată în septembrie. Investiţia pentru renovarea şi reamenajarea clădirii monument a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro.

Pentru a pune în practică proiectul, termenul de şantier estimat e de trei ani, însă clădirea ar urma să fie pusă în funcţiune etapizat. Expert Insolvenţă Hunedoara (EIH) a anunţat în 2012 scoaterea la vânzare a fostului hotel New York-Continental, aflat pe lista de active a Ardeleana. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. În urma mai multor serii de licitaţii nu s-a reuşit adjudecarea clădirii, iar autorităţile locale nu au vrut să îşi exercite dreptul de preemţiune. Ulterior, Bene a făcut o ofertă de 5 milioane de euro, aşa că s-a decis trecerea la procedura vânzării directe. Conform EIH, suma e asigurată prin împrumut de la Banca Italo-Romena, creditor principal al Ardeleana. Imobilul e compus din subsol, parter, două etaje, mansardă şi terenul aferent de 1.500 mp.

 

 

Loading...
Comenteaza