Cine umple hotelurile Clujului în 2014

Cine umple hotelurile Clujului în 2014
Sănătatea şi informatica sunt domeniile care contribuie cel mai mult, iar noile centre de afaceri şi titlul de Capitală a Tineretului determină estimări pozitive ale hotelierilor.

2014 a început fără mari proiecte de unităţi noi anunţate, spre deosebire de ultimii ani, când concurenţa a crescut prin apariţia altor jucători.

Hotelierii deja activi în Cluj-Napoca aşteaptă o perioadă de respiro în privinţa lansării de unităţi, fără proiecte de mari dimensiuni pentru lunile următoare. Spre deosebire de anii trecuţi, când au fost lansate mai multe hoteluri, cu zeci de camere sau afiliate unor lanţuri internaţionale, 2014 începe sărac în investiţii noi. „Am identificat un număr important de proiecte în pregătire din categoria investiţiilor de tip hotel şi relaxare, care ar urma să fie subiectul unor deschideri de şantiere în 2014. În acest domeniu avem încadrat tot ce ţine de partea de HoReCa - pensiuni, hoteluri, restaurante, baruri, dar şi partea de agrement - săli de sport, centre de distracţie, bazine, centre spa, partea de cultură şi de entertainment. Dacă e să vorbim strict de cazare, însă, nu sunt foarte multe unităţi în plan în Cluj: un hotel pe Avram Iancu şi unul în zona Făget. În rest, pensiuni şi centre de cazare", a precizat Victor Ignat, project manager la compania de consultanţă IBC Focus.

„Nu ştiu să se deschidă hoteluri noi în perioada următoare, nu e anunţat nimic oficial. Chiar şi fără proiecte mari noi, e încă dificil să atragi clienţi. Anul acesta a început, totuşi, un pic mai bine pentru piaţa hotelieră faţă de anul trecut. Noi am avut închis unul dintre hoteluri, Capitol, pentru o scurtă perioadă, cam o lună şi jumătate. În acest fel am mai scăzut din cheltuieli, într-o perioadă în care oricum nu sunt mulţi clienţi, şi putem face mici renovări. Dacă ai mai multe unităţi, poţi să faci astfel de mişcări, iar unele hoteluri practică închiderea de etaje", a explicat Camelia Silveşan, manager al unei reţele care include unităţile Capitolina, Capitol (3*, 20 camere), de pe str. Neagră, Hotel Central (fost City Central, pe str. V. Babeş) şi Aparthotel Gutinului. Pregătirea oraşului pentru anul Cluj - Capitală Europeană a Tineretului 2015 şi livrările de zeci de mii de spaţii de birouri programate în acest an sunt aşteptate să ajute la revigorarea afacerilor hotelierilor. "Sperăm să crească numărul de clienţi în acest an; se deschid câteva centre de afaceri, care bănuim că se vor umple. Asta înseamnă că apar companii noi şi creşte şi traficul de business. Apoi, având în vedere că anul viitor Clujul e Capitală a Tineretului, ne aşteptăm să vedem pregătiri încă din 2014, deci evenimente care să aducă şi turişti", a menţionat Silveşan. Unităţile care dispun de săli de evenimente mizează pe manifestările pregătite pentru a genera activitate şi pe segmentul de cazare. Segmentul medical şi cel de IT conduc în topul domeniilor care contribuie la afacerile hotelierilor. "Am început anul mai bine decât 2013, ca activitate şi ca număr de rezervări pentru evenimente. Vom avea congrese, evenimente de afaceri, dar şi evenimente private, cum ar fi nunţile. Domeniile medical şi IT sunt printre cele mai importante. Semnalele de început de an sunt bune, noi avem programate în acest moment 70-80 de evenimente importante pentru acest an", a menţionat Simion Prunean, asociat în Grand Hotel Italia, cea mai mare unitate de cazare din Cluj.

 

 

Loading...
Comenteaza