Foto Clujul a dat lovitura la Londra. Clădire de birouri, câștigătoare la BREEAM Awards

Clujul a dat lovitura la Londra. Clădire de birouri, câștigătoare la BREEAM Awards
Proiectul Binarium, de la Flacăra, a primit recunoaștere internațională în Marea Britanie | Foto: Dico & Țigănaș
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards
Clujul a dat lovitura la Londra. Proiectul unei clădiri de birouri, câștigător la BREEAM Awards

Proiectul de reconversie a terenului fostei fabrici Flacăra este prima clădire din România care a primit o dublă premiere la Premiile BREEAM, pentru Europa Centrală și de Est regională și pentru utilizarea comercială.

“Felicitări pentru întreaga echipă: TACO Developments, Dico și Țigănaș Birou de Proiectare, Terax Engineering, Terabit, Pyronova, PAD Invest. La Londra, Binarium Cluj-Napoca a primit recunoașterea internațională pentru bună practică în regenerarea urbană.

Acest lucru vine după ce, în 2017/2018, a primit recunoaștere națională și a câștigat premiul de proiect verde la RoGBC Green Awards. De asemenea, Binarium este prima clădire de birouri din România certificată Green Buiding: Restore”, a anunțat Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (ROGBC).

Premieră în Europa de Est: aer distribuit prin pardoseală

Principalele caracteristici durabile ale clădirii includ proiectarea circulară, reutilizarea integrală a structurii vechi armate, lemn certificat, reutilizarea și reciclarea deșeurilor din construcții, utilizarea materialelor durabile, reciclabile, instalații modulare. Spațiul rezultat este destinat să ofere o flexibilitate optimă și adaptabilitate utilizatorului.

Aici există spații în care au fost utilizate finisaje ecologice și materiale inovatoare, cum ar fi plăcile din gips carton, zeolit pentru absorbția sunetului, curățarea aerului, neutralizarea semnificativă a efectului de miros neplăcut. Utilizatorii beneficiază de lumină naturală abundentă și confortabilă, împreună cu o mulțime de strategii ecologice.

Printre acestea se numără utilizarea lemnului și a plantelor la instalațiile de purificare a aerului, dispunerea lor în zonele de birouri, varietate de spații verzi. Tehnologiile inovatoare și complexe sunt de generație următoare (distribuția aerului în pardoseală) - primul astfel de sistem instalat în Europa de Est. Prima parte a proiectului, dispus pe 23.300 mp a fost dată în folosință în 2017.

Bosch se va extinde în complex

“Compania IT a decis să își construiască propriile birouri, pe site-ul fostei fabrici Flacara. În prima fază, proiectul nostru transformă clădirea principală a fostei fabrici și o extinde cu două aripi noi pe fiecare parte. Întregul concept este dezvoltat în jurul ideii de spații publice interioare, o grădină care este deschisă angajaților, vecinilor și trecătorilor deopotrivă. Prima etapă a proiectului este în prezent în construcție, iar cea de-a doua fază va fi dezvăluită în curând”, conform Biroului Dico & Țigănaș.

Compania Iquest, controlată de Cornelius Brody şi Octav Chicinaş, a cumpărat terenul de 2 ha din perimetrul fostei platforme Flacăra pentru edificarea de birouri şi servicii. TACO Developments, vehicul imobiliar al Iquest, a plănuit şi două blocuri de 9-10 etaje, proiectul iniţial fiind apoi modificat. Prima clădire de birouri este dotată cu două lifturi panoramice, cu vedere spre centru şi spre Piaţa Abator, iar pe pereţi există grădini verticale.

Acum Iquest ocupă partea din faţă a clădirii, iar Bosch, cea din spate. Parcările sunt la subteran, iar la suprafaţă vor fi amenajate spaţii verzi. În complex vor apărea alte 3-4 corpuri. Bosch a demarat anul trecut construirea propriului centru de inginerie la Cluj-Napoca. Compania va investi 25 de milioane de euro în proiect. Noua clădire, de 17.000 mp, va concentra activităţile din mai multe locaţii ale Bosch din Cluj.

Loading...
Comenteaza