Clujul, implicat în tranzacția anului din România în retail

Clujul, implicat în tranzacția anului din România în retail
Cea mai mare tranzacție a anului 2017 în domeniu a fost achiziția a 50% din portofoliul de retail și de birouri al Iulius Group - mall-urile din Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Suceava și trei clădiri de office, printre care United Business Cluj - de către grupul sud-african Atterbury.

Volumul investițiilor imobiliare în România este estimat la 1 miliard de euro, cu 10% peste din 2016 (890 de milioane). Valoarea reprezintă 8% din totalul consemnat în regiunea Europei Centrale și de Est, de 12,1 miliarde de euro. Ritmul de creștere a pieței românești este cu mult peste cel al întregii regiuni (3,3% față de 2016), dar cu toate acestea rămâne sub potențial. 

”Având în vedere tranzacțiile în curs pentru 2018, ne așteptăm la un an bun pe piața românească în ton cu estimările privind volumele din Europa Centrală și de Est care indică pentru acest an depășirea recordului consemnat în 2017. Interesul investitorilor pentru regiune rămâne ridicat.

Tranzacția prin care Elbit Imaging a vândut complexul hotelier Radisson din București, pe fundalul unei piețe de birouri letargice investițional, a urcat sectorul hotelier înaintea celui de birouri din punctul de vedere al lichidității. Este o situație inedită. Retailul și birourile ar trebui să domine piața de investiții, având în vedere valoarea proprietaților existente”, a declarat Andrei Văcaru, associate director la JLL România.

Mai mulți bani în orașele secundare

În România, numărul tranzacțiilor a crescut, valoarea medie a fiind de 28,5 milioane de euro, potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL. Volumele pieței au fost dominate de tranzacțiile cu proprietăți de retail (43%), în timp ce segmentul industrial și logistic a cumulat 22%, acesta fiind urmat de piața hotelieră, cu 18%, și de cea de birouri, cu 17%.

Vânzarea Radisson reprezintă cea mai mare tranzacție hotelieră realizată vreodată în România și una dintre cele mai mari înregistrată în Europa Centrală și de Est și cel mai scump imobil vândut vreodată în București. Pe piața de retail cea mai mare tranzacție a fost achiziția a jumătate din portofoliul Iulius Group de către Atterbury.  Cea de-a doua tranzacție a fost achiziția de către Mitiska a unui portofoliu format din 11 spații de retail și trei proiecte de dezvoltare de la Alpha Group.

Cea mai notabilă tranzacție pe segmentul birourilor a fost achiziția de către Immochan a Coresi Business Park din Brașov de la Ascenta Management. Alte tranzacții majore includ preluarea Green Court Building C de către Globalworth, de la Skanska, pentru 38 de milioane de euro, și vânzarea ART BC către Hili Properties, pentru 30 de milioane de euro.

Pe piața industrială și de logistică, cea mai mare tranzacție a fost cea prin care portofoliul Logicor din România a fost preluat de către China Investment Corporation în cadrul unei tranzacții paneuropene. O altă tranzacție importantă e achiziția depozitului Renault din Oarja de către Globalworth, pentru 42 milioane de euro. 

Bucureștiul a reprezentat 36% din volumul total al investițiilor din România, mai puțin decât în 2016, indicând o îmbunătățire a lichidității în orașele secundare. JLL este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor dedicate domeniului imobiliar. Înregistrând venituri anuale de 5,4 miliarde dolari, ea activează în 80 de țări și înglobează 58.000 de angajați. 

Grupul Iulius are 250.000 de spații comerciale

Cumpărătorul activelor Iulius, Atterbury Europe, a fost înfiinţat în 2014 şi se concentrează pe investiţiile în centre comerciale şi în oportunităţi de dezvoltare în retail în Europa de Est. Iulius Holding este societatea-mamă a grupului Iulius, deţinut în totalitate de omul de afaceri Iulian Dascălu. Activitatea acesteia constă în închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Portofoliul său totalizează o zonă comercială de 250.000 mp, iar ansamblul urban Palas Iaşi şi patru mall-uri sub brandul Iulius în Cluj, Iaşi, Timişoara, şi Suceava reprezintă principalele proiecte ale grupului. 

Loading...
Comenteaza