Clujul, ocolit de marile investiții franceze. Firme multe, afaceri mici

Clujul, ocolit de marile investiții franceze. Firme multe, afaceri mici

Companiile cu capital francez au realizat în județul Cluj o cifră de afaceri cumulată de numai 138 de milioane de euro în 2017, de trei ori mai mică decât în Timiș sau Brașov și insignifiantă față de București sau Argeș.

Deși în Cluj funcționează 104 de astfel de companii, ceea ce duce județul pe locul trei în România, după București (807) și Ilfov (120), cifra lor de afaceri este la nivelul unor județe ca Bihor (137 de milioane), Botoșani (133 de milioane), Arad (121 de milioane) sau Mureș (100 de milioane), conform statisticilor KeysFin.

De la aderarea României la Uniunea Europeană, Franța s-a situat constant în top 5 cei mai mari investitori străini direcți din România. Investițiile companiilor franceze în România au crescut cu 26% în perioada 2007-2017, ajungând la 4,7 miliarde de euro în 2017 conform metodologiei Băncii Naționale a României.

Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Franța a fost de 14,4 miliarde de euro în 2017. Dintre cele 2.800 de companii care au acționariat francez, există 1.990 cu pondere franceză directă, majoritară (de peste 50%), potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finanțelor Publice.

„Franța a fost dintotdeauna unul din partenerii strategici ai României așa că era normal ca această apropiere a celor două țări să se regăsească și în cifrele de business. Industria auto, comerțul și intermedierile financiare au reprezentat motoarele acestei creșteri, iar în viitor estimăm că investițiile franceze vor accelera în contextul în care companiile au deja exemple de bune practici pe plan local”, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Principalele sectoare în care se fac investiții franceze, în funcție de cifra de afaceri, sunt: industria prelucrătoare (8 miliarde de euro; 56% din total), comerț (4,1 miliarde de euro; 29%) și intermedierile financiare (628 milioane euro; 4,4%).

Topul celor mai mari companii cu acționariat direct, majoritar francez, după cifra de afaceri din 2018, este alcătuit din Automobile Dacia (5,3 miliarde de euro), Carrefour România (1,6 miliarde) și Renault Commercial Roumanie (0,8 miliarde).

„În cadrul Sezonului România - Franța, Camera Franceză de Comerț și Industrie în România) a organizat un forum economic franco-român care a reunit 300 de participanți în jurul a 46 de directori generali francezi și români care au discutat despre principalele domenii economice în care antreprenorii din cele două țări colaborează. Una dintre concluziile forumului este că România nu mai este o țară low cost și că economia românească face tranziția către un model bazat pe valoare adăugată. Acest lucru este posibil și datorită investițiilor în tehnologie, în digitalizare, elemente ce contribuie la diferențierea anumitor segmente economice cheie”, a declarat Adriana Record, director executiv al CCIFER.

Valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) dintre România și Franța a crescut cu 9,5% față de 2017 și cu 63% față de anul aderării României la UE (2007), ajungând la 9 miliarde de euro în 2018, potrivit Institutului Național de Statistică.

Franța este al treilea stat după valoarea exporturilor României (după Germania și Italia), cu un avans de la aderare de 112%. În 2018, exporturile realizate către Hexagon au însumat 4,8 miliarde de euro. Importurile din Franța au crescut și ele cu aproape 30% față de 2007, la peste 4,2 miliarde în 2018.

România a înregistrat în raport cu Franța al doilea surplus comercial din 2018 (589 de milioane de euro) după Marea Britanie (1,13 miliarde în 2018). Franța este unul din puținii parteneri comerciali ai României ale cărui investiții nu sunt realizate preponderent în capitală.

Din perspectivă geografică, județul Argeș conduce cu afaceri de 5,7 miliarde de euro care reprezintă 40% din total, urmat de București (5,6 miliarde de euro, 39%) și Ilfov (498 milioane de euro, 3,5%). Companiile controlate de investitorii francezi au avut 100.000 de angajați în 2017, iar cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 1,5 miliarde de euro.

Când vine vorba de profit, clasamentul se schimbă. În topul cele mai profitabile sectoare, pe primul loc se clasează intermedierile financiare, urmate de industria prelucrătoare și comerț, care împreună au generat în 2017 profituri nete de 724 de milioane de euro (84,4% din total). Profitul net însumat al companiilor cu acționariat direct, majoritar francez, a fost de aproape 860 milioane de euro.

Luând în considerare valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurările și protecția socială și celelalte impozite, taxe și vărsăminte asimilate,  contribuția acestor companii la bugetul statului a fost de 650 milioane de euro în 2017.

Cea mai importantă companie din Franța care activează pe plan local este Groupe Renault, cifra de afaceri însumată a doar două dintre entitățile juridice aparținând acestuia depășind 6 miliarde de euro.

De la intrarea sa în grupul Renault, în 1999, Dacia a devenit o poveste de succes în economia românească, astfel că Automobile Dacia este compania cu cea mai mare cifră de afaceri din România, iar mașinile fabricate pe plan local sunt comercializate în zeci de ţări din întreaga lume. Alte companii franceze importante în România sunt: Leroy Merlin, BRD, Sanofi și Expur.

Pe lângă companiile cu tradiție care investesc în România, parteneriate de perspectivă precum cel dintre Airbus şi Uzinele Ghimbav sau cooperarea în cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics de la Măgurele pot reprezenta modalități de a crește și mai mult valoarea investițiilor franceze în România. KeysFin are un portofoliu de 500 de clienți, fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Loading...
Comenteaza