Colosul american Vertiv va activa în clădirea Advancity din Cluj

Colosul american Vertiv va activa în clădirea Advancity din Cluj
Compania din SUA se ocupă de conceperea și amenajarea centrelor de date | Foto: Vertiv
Colosul american Vertiv s-a mutat în clădirea Advancity
Colosul american Vertiv s-a mutat în clădirea Advancity
Colosul american Vertiv s-a mutat în clădirea Advancity
Colosul american Vertiv s-a mutat în clădirea Advancity

Grupul nord-american Vertiv, liderul global în producția de hardware pentru centrele de date, cu afaceri anuale de 4,3 miliarde de dolari, a închiriat 4.500 mp în complexul de birouri Advancity Business Center (ABC), recent dat în folosință pe strada Someșului din Cluj-Napoca.

Compania de consultanță imobiliară CBRE a consiliat Vertiv în tranzacția de închiriere din Advancity, clădire amplasată în zona centrală a municipiului. Vertiv este lider global în producţia de hardware, software și soluții destinate centrelor de date, reţelelor de comunicaţii şi sistemelor comerciale şi industriale. 300 de angajați ai Vertiv vor lucra în România. 

„Mutarea strategică a Vertiv în clădirea de birouri ABC reprezintă o premieră pentru companie, fiind primul proces de relocare derulat pe plan local. Echipa și-a dorit o clădire modernă de birouri, amplasată central, în care Vertiv să devină principalul chiriaș, acest lucru sprijinind direct consolidarea brandului. Biroul a devenit deja un instrument de recrutare și loializare a talentelor, mai ales pe piețe atât de dinamice precum Cluj-Napoca, București, Timișoara sau Iași”, a declarat Vlad Damian, senior consultant  la CBRE România.

Clădirea de birouri se află în apropiere de Piața Mihai Viteazul. Ea a fost livrată în 2019 și are o suprafață închiriabilă de 6.820 mp, desfășurată pe parter și cinci etaje, la care se adaugă parcarea subterană. Conform CBRE Research, în județul Cluj, numărul angajaților care își desfășoară activitatea în sectorul de informatică și telecomunicații e estimat la 16.242 în 2019, cu o creștere de 3% așteptată în 2020.

Clujul se clasează pe locul doi  la nivel național în funcție de numărul angajaților din IT & C, după regiunea București - Ilfov, unde numărul celor care lucrează în acest sector este estimat la 89.183 pentru 2019, cu o creștere de 4% în 2020. Stocul de spații moderne de birouri de Cluj-Napoca este estimat la 312.000 mp în prezent, fiind așteptate livrări de 28.000 mp până la finalul anului viitor.

„Piața spațiilor de birouri din Cluj a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani ca noi dezvoltări și ca achiziții, 139 milioane euro fiind tranzacționate doar în ultimul an. Odată cu noile livrări din 2019-2020, care includ și proiecte mixte, ce integrează componenta de birouri cu cea de retail și chiar rezidențială, Cluj-Napoca își reconfirma poziția de lider al orașelor regionale. Acest lucru se datorează în mare parte funcționării eficiente a ecosistemului format din administrația publică, mediul academic și mediul de business. Clujul a devenit un model de succes ce poate fi replicat la nivel național”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services la CBRE România.

La nivel național, stocul modern de spații de birouri este estimat la 3,8 milioane mp în prezent, fiind programate livrări de 190.000 mp până la finalul anului. CBRE Group, cu sediul central în Los Angeles, era cea mai mare companie mondială de servicii comerciale și investiții în real estate în 2018. Compania are 90.000 de angajați în 480 de birouri din întreaga lume.

Centrul, cel mai dorit de companii

Un studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox în 2018 releva că la Cluj chiria pentru spațiile din clădirile de clasa A variau între 13,5 și 15 euro/ mp/ lună, serviciile fiind de 2-3 euro/ mp, în funcție de specificul fiecărei clădiri. Printre livrările majore din perioada 2017-2019 de pe piața clujeană se mai numărau The Office - faza III (17.000 mp), Vivido Offices (7.000 mp), UBC Riviera - I  (8.500 mp). Cele mai căutate zone erau Centru - 28%, Gheorgheni - 14%, Mărăşti - 13%, Zorilor - 8% și Someşeni - 6%.

Loading...
Comenteaza