Criza blochează proiectele hoteliere de Cluj

Criza blochează proiectele hoteliere de Cluj
Se pregătesc deschideri la Grand Hotel Italia, cu planuri pentru noiembrie, şi Hampton, unde lucrările de construcţie ar trebui să se încheie în aprilie.

Proprietarii hotelului Napoca au finalizat modernizările, dar au lăsat o bucată de proiect pentru vremuri mai bune, Elmafarm a redeschis fostul City Central. Printre marile restanţe ale pieţei se numără Beyfin şi Akantus, cu inaugurări amânate.

Proprietarii Grand Hotel Napoca (au finalizat în vară lucrările de modernizare a unităţii de pe malul Someşului, una dintre cele mai vechi din Cluj. Conducerea hotelului a demarat în 2007 proiectul de reabilitare, care a presupus modernizarea camerelor, realizarea noilor spaţii de conferinţe, dar şi supraetajarea structurii, plan care rămâne, însă, de dezvoltat într-o fază ulterioară. Noul Napoca, reclasificat la 4*, are 166 de camere. Din proiectul gândit pentru transformarea hotelului rămân de concretizat cele două etaje suplimentare, unul alocat unor apartamente de lux, iar celălalt, rezervat unui restaurant panoramic.

"Nu am demarat această etapă din cauza crizei, dar nici nu am renunţat. Deocamdată, am realizat doar casa liftului, care ajunge până la ceea ce va fi etajul 10. În actualul context de piaţă nu merită să te apuci de o asemenea investiţie. Ne străduim să ţinem businessul de zi cu zi activ, la cote bune. Din punctul nostru de vedere, proiectul a meritat, nu puteam exista în piaţă altfel. Nu suntem încă pe profit, o asemenea investiţie se amortizează în câţiva ani", a precizat managerul Roxana Ghiran. Proprietarii au estimat un grad mediu de ocupare de 50% pentru 2012. Investiţiile pentru adăugarea a încă două etaje sunt estimate la peste 1 milion de euro. În acest an s-a redeschis un alt hotel anterior funcţional, după ce Elmafarm, societate ce deţine unităţile Capitol şi Capitolina, din zona V. Babeş, a închiriat prin licitaţie unitatea ce aparţine Universităţii de Medicină şi Farmacie. Fostul City Central s-a redeschis ca Hotel Central, funcţional din septembrie.

În prima jumătate a anului viitor se deschide unul dintre cele mai mari hoteluri de pe acest segment la Cluj: o unitate cu 109 camere, clasificată la 3*, operată sub brand Hilton. Hampton devine funcţional în primăvară, potrivit reprezentanţilor grupului Rembrook, compania care transformă în hotel imobilul Akros de pe Bd. 21 Decembrie. Noii proprietari au început lucrările de amenajare pentru a transforma clădirea deja ridicată la "roşu" în momentul achiziţiei. Lucrările se desfăşoară în graficul stabilit, susţin responsabilii de şantier. "Lucrăm la compartimentări şi instalaţii, estimăm că partea de construcţie va fi gata în aprilie, după care vor urma dotările", a menţionat Nicolae Rînziş.

Unitatea ridicată de Beyfin în Piaţa Avram Iancu este închisă la aproape trei ani de la finalizarea lucrărilor, fără termen de inaugurare. Hotelul de 4* are 28 de camere şi trei apartamente. "Unitatea e în conservare, deschiderea depinde de decizia conducerii din Italia. Proprietarul societăţii a deschis hoteluri şi în Italia; nici acolo nu prea merge treaba. E o problemă de costuri - când dai drumul hotelului trebuie să şi ai activitate, cheltuielile sunt destul de mari", spune Augustin Abrudan, directorul Beyfin România. Akantus - construit de compania EuroTrend, care avea iniţial termenul de finalizare estimat pentru 2008 - urma să se deschidă în prima jumătate a acestui an, potrivit declaraţiilor dezvoltatorilor. Reprezentanţii EuroTrend nu au putut fi contactaţi pentru informaţii privind amânarea inaugurării hotelului de pe Calea Turzii. Proiectul prevedea o unitate de 100 de camere.

Inaugurare amânată în Bună Ziua.

Hotelul de 200 de camere Grand Italia, din cartierul Bună Ziua, urma să fie inaugurat înainte de finalul anului. Unitatea a găzduit deja evenimente în ultimele luni, dar nu a fost lansată oficial. Dezvoltatorul a ajuns în instanţă cu una dintre companiile care au executat lucrări, Euroconstruct Timişoara, care a invocat existenţa unor sume neachitate. Cele două părţi au ajuns însă la o înţelegere amiabilă privind restanţele, iar cel mai mare hotel din Cluj urmează să fie inaugurat în această lună, potrivit informaţiilor noastre.

 

 

Loading...
Comenteaza