Cum analizează investitorii Clujul-gazdă

Cum analizează investitorii Clujul-gazdă
Delegații companiei americane Parker Hannifin vor reveni la Cluj pentru analiza locației de proiect, dar județul e încă departe de o decizie de investiție, explică oficialii parcului industrial.

Clujul concurează cu locații din Cehia, Polonia sau Ungaria pentru investitori, dar are câteva avantaje. Totuși procesul de analiză e unul de durată, avertizează reprezentanții parcurilor industriale publice ale județului, din cadrul societăţii Tetarom.

Delegaţia firmei britanice Parker Hannifin Manufacturing, divizia europeană a companiei americane Parker Hannifin, condusă de Aaldert De Boes, directorul general al diviziei europene, şi Martyn Heard, director în cadrul companiei, s-a întâlnit la începutul lunii cu secretarul de stat în Ministerul Economiei, Virgil Daniel Popescu, coordonator al domeniului comerţ exterior şi relaţii internaţionale din instituţie.

Conducerea companiei intenţionează ca în cadrul proceselor de restructurare a acesteia să construiască o linie de producere a cilindrilor hidraulici, după o tehnologie nouă, într-o ţară membră a Uniunii Europene şi să mute sediul central al diviziei europene în noua locaţie. România este o posibilă destinaţie, iar analiza preliminară efectuată de conducerea companiei pentru amplasarea noii unităţi în România vizează zona municipiului Cluj-Napoca şi împrejurimile acestuia, după cum s-a anunțat în urmă cu câteva zile.
 
Conducerea Tetarom este, însă, rezervată în a anunța nume de noi investitori, în contextul în care Clujul e, deocamdată, doar una dintre opțiuni și, după cum s-a dovedit în alte cazuri de-a lungul ultimilor ani, o vizită în parcurile industriale de aici nu se încheie obligatoriu cu un contract sau cu o investiție. “Am văzut că informația a fost făcută publică de la București. Putem să confirmăm că Parker Hannifin e interesată de o investiție la Cluj, dar tot acest proces de alegere a unui loc pentru o nouă investiție e unul de durată. Urmează să se întocmească un raport de due diligence. În acest sens au fost vizitate mai multe locații, în România, dar și în alte țări. Apoi se selectează una-două locații și pentru acestea se intră în negocieri”, a explicat directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

“Clujul are șanse foarte mari. Delegația companiei s-a întâlnit cu conducerea Consiliului Județean, a fost la Jucu. Le-a plăcut ce au văzut. Aeroportul internațional este un mare avantaj în favoarea Clujului. Apoi, vor avea nevoie de ingineri în special, pe care îi pot găsi la Cluj. Dar suntem departe de a spune că vine un nou investitor. Mai sunt și alte locuri analizate, iar Clujul se bate cu locații din țările cu care se bate de obicei pentru investitori: Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Chiar și în România e concurență: Iași, Timișoara, Sibiu, Oradea”, a explicat directorul Tetarom.

Reprezentanții companiei ar urma să revină la Cluj pentru o nouă vizită. Parker Hannifin Corporation a fost înfiinţată în 1918 în Cleveland, SUA, are o cifră de afaceri de 13 miliarde de dolari şi 58.000 de angajaţi în 49 de ţări. Este specializată în producerea diverselor sisteme şi tehnologii de control şi de precizie utilizate în industriile auto, aerospaţială şi construcţii, iar divizia europeană - în producerea şi distribuţia de cilindri hidraulici.

Loading...
Comenteaza