Cum se împart banii judeţului

Cum se împart banii judeţului
Deşi înregistrează o uşoară creştere în 2013, bugetul de dezvoltare al Consiliului Judeţean nu va putea acoperi toate cheltuielile de investiţii programate de executiv, astfel că ar urma să fie accesat un împrumut bancar.

Bugetul de dezvoltare de care va dispune administraţia judeţeană în 2013 se ridică la peste 284 milioane de lei. Faţă de anul trecut, este estimată o creştere de 30 milioane de lei, însă suma rămâne, oricum, insuficientă, astfel că pentru lucrările de modernizare a drumurilor judeţene ar urma să fie accesat un credit bancar. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, afirmă că gradul de îndatorare al instituţiei pe care o conduce permite fără probleme accesarea unui nou împrumut. Consiliul Judeţean a mai luat un credit, prin anul 2005, tot pentru finanţarea unor lucrări la drumuri, în valoare de 55 de milioane de lei. Din această sumă, administraţia judeţeană mai are încă de restituit 7 milioane de lei.

Bugetul Consiliului Judeţean pentru anul 2013 se cifrează la suma de 707,9 milioane de lei, faţă de 628 de milioane de lei, cât era propus la începutul anului 2012. Creşte atât partea alocată funcţionării cât şi cea alocată dezvoltării, conform datelor prezentate de liderii Consiliului Judeţean: preşedinte Horea Uioreanu, vicepreşedinţi, Ioan Oleleu şi Vakar Istvan. În privinţa bugetului destinat dezvoltării (peste 284 de milione de lei), o bună parte din alocări sunt destinate investiţiilor derulate de Aeroportul Cluj-Napoca (61,4 milioane de lei) precum şi exproprierilor pentru noua pistă de aterizare-decolare (peste 11,7 milioane de lei). Pentru reactualizarea studiilor ce vizează construcţia Spitalului Regional de Urgenţă va fi direcţionată suma de 300.000 de lei. De asemenea, pentru implementarea noului sistem de depozitare a deşeurilor, se alocă suma de 143,3 milioane de lei. O sumă importantă va asigura lucrările de investiţii de la spitatlele aflate în subordinea administraţiei judeţene (6,6 milioane de lei). De asemenea, pentru finalizarea drumului turistic Răchiţele - Ic Ponor se alocă suma de 22,1 milioane de lei. Încă 9,7 milioane de lei sunt destunaţi pentru alte proiecte de investiţii (învăţământ, cultură, situaţii de urgenţă, parcuri industriale).

Chiar dacă administraţia judeţeană înregistrează o creştere pe bugetul de dezvoltare, rămâne totuşi în imposibilitatea de a finanţa lucrările de modernizare la drumuri, aşa încât plănuieşte să ia un credit bancar. Anul trecut, pentru infrastructura de drumuri era direcţionată suma de 65,5 milioane de lei, în prezent se alocă doar 48 de milioane de lei. Uioreanu a explicat că se impune accesarea unui credit bancar, având în vedere că de anul acesta vor fi începute lucrări de modernizare pe mai multe sectoare de drum judeţean. „Rămâne să analizăm şi să vedem ce sumă putem împrumuta. Va trebui să-şi dea acordul şi plenul consiliului", a spus Uioreanu. El a precizat că nu e ruşine să ia împrumut, având în vedere că gradul de îndatorare al Consiliului Judeţean ajunge doar la 7%. Legea permite un grad de îndatorare de maxim 30%.

În ce priveşte bugetul de funcţionare al Consiliului Judeţean, faţă de anul trecut, alocarea creşte de la peste 464,3 milioane de lei la peste 525,9 milioane de lei. Directorul economic din cadrul Consiliului Judeţean, Simona Tatomir, a explicat că această creştere este cauzată de o majorare a salariilor cu 7%, dar şi de plusul de cheltuieli pentru bunuri şi servicii. Preşedintele Horea Uioreanu a mai precizat că pentru administraţiile locale ar urma să fie alocată, din cota defalcată din TVA, circa 48 de milioane de lei. Din toată această sumă, Consiliul Judeţean are sarcina de a scoate peste 8 milioane de lei, pentru a plăti o serie de datorii pe care le înregsitrează autorităţile locale. „Cei peste 8 milioane de lei, avem obligaţia prin lege, să-i alocăm pentru plata arieratelor. Există o listă pe care ne-a furnizat-o Direcţia de Finanţe, cu toate primăriile care înregistrează datorii. Inclusiv pentru Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătim o datorie de peste 1 milion de lei, pe care o înregistrează Spitalul Clujana şi pe care domnul primar Emil Boc nu a plătit-o", a comentat Uioreanu.

 

Loading...
Comenteaza